Nedskräpning vid bärplockarläger

Skriftlig fråga 2020/21:162 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-02
Överlämnad
2020-10-05
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Återigen larmar myndigheterna i Gävleborg om omfattande problem med nedsmutsning och kvarlämnade fordon vid bärplockarläger. Till SR P4 Gävleborg säger företrädare för Söderhamns kommun att det krävs bättre samordning mellan länsstyrelsen och kommunerna för att komma till rätta med problemet, att myndigheterna måste få rätt förutsättningar för att jobba med de här frågorna och att polisen måste få ett större mandat.

Problemet är välkänt och återkommande år från år. Invånarna och markägarna blir såklart både störda av nedskräpningen och frustrerade över att frågan inte får en lösning som är långsiktigt hållbar och effektiv. Enligt allemansrätten har man möjlighet att slå läger i skogen under en kort tid och utan att man gör åverkan på markägarens mark, men uppenbarligen respekterar man inte dessa regler och det sker utan konsekvenser.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta så att frågan om nedskräpning vid bärplockarläger får en lösning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:162 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/03596

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:162 av Lars Beckman (M)
Nedskräpning vid bärplockarläger

Lars Beckman har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta så att frågan om nedskräpning vid bärplockarläger får en lösning.

Allemansrätten är en grundlagsfäst rätt som ska värnas, men den är inte obegränsad. Såväl nedskräpning som skadegörelse är straffbart.

Regeringen har under senare år tagit ett flertal initiativ i syfte att hantera de otillåtna bosättningarna. Den 1 juli 2017 trädde ett nytt regelverk för avlägsnande av otillåtna bosättningar i kraft. Syftet är att markägare snabbare ska kunna få tillbaka besittningen till sin mark samtidigt som de som befinner sig på platsen garanteras en rättssäker process. Regeringen har följt upp lagändringarna genom regeringsuppdrag till Kronofogdemyndigheten och Polismyndigheten.

Av Kronofogdemyndighetens redovisning till regeringen framgår att reglerna om avlägsnande har inneburit ett enklare, billigare och mer rättssäkert sätt för markägare att få tillbaka besittningen till sin mark. Enligt Polismyndighetens redovisning innebär de nya reglerna att det är enklare för markägare att få tillbaka sin mark. Möjligheten att ingripa mot otillåtna bosättningar bedöms vara god.

Den uppföljning som har gjorts visar tydligt att det nya regelverket för avlägsnande av otillåtna bosättningar har fått genomslag i praktiken. Varken Kronofogdemyndigheten eller Polismyndigheten ser ett behov av ytterligare författningsändringar. Jag följer dock utvecklingen noggrant.

Stockholm den 14 oktober 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.