Nedläggning av Utansjö Bruk

Skriftlig fråga 2006/07:917 av Asplund, Lena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Anmäld
2007-03-26
Besvarad
2007-03-28
Svar anmält
2007-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:917 Nedläggning av Utansjö Bruk

av Lena Asplund (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

De höga elpriserna i Sverige har länge diskuterats och kritiserats, inte minst av vår basindustri.

På försommaren 2006 varslade Utansjö Bruk utanför Härnösand om nedläggning av fabriken på grund av de höga elpriserna. Det fanns inte längre möjlighet att driva fabriken med lönsamhet i Sverige.

Under hösten kom man med en försiktig avvaktan och meddelade att man var villig att stanna i Sverige om man kunde få till stånd ett fördelaktigt och långsiktigt avtal.

Det har inte visat sig vara möjligt varpå man nu igen varslar 150 personer om uppsägning.

Det är de höga elpriserna i Sverige som tvingar Utansjö Bruk från Härnösand till Sydafrika. Det säger Lars Blecko, chef på Rottneroskoncernen, som äger bruket och han säger också att han helst ser att verksamheten kan fortsätta i Sverige.

Det som nu händer är att 150 jobb försvinner från Sverige till ett land med betydligt ”smutsigare” el och som har ett betydligt högre utsläpp av koldioxid.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsministern följande:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa långsiktiga, konkurrenskraftiga elavtal för den elintensiva industrin i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:917 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 28 mars

Svar på fråga

2006/07:917 Nedläggning av Utansjö Bruk

Näringsminister Maud Olofsson

Lena Asplund har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkerställa långsiktiga, konkurrenskraftiga elavtal för den elintensiva industrin i Sverige.

Inledningsvis vill jag hänvisa till vad jag tidigare sagt i bland annat interpellationssvar (2006/07:45 och 2006/07:266) om elpriserna och basindustrins konkurrenskraft samt i näringsutskottets offentliga utfrågning om basindustrins elförsörjning den 13 februari 2007.

Regeringen har fört många långa och bra samtal med både elintensiva industrin och kraftindustrin under vintern kring den elintensiva industrins önskemål om långsiktiga elavtal till konkurrenskraftiga priser. Det är också min uppfattning att dessa samtal medverkat till att skapa en öppnare och bättre dialog mellan parterna. Det är dock upp till marknadens parter att slutligt komma överens om priser och villkor.

Under föregående år var elpriset högt. Det berodde bland annat på periodvis liten nederbörd, avstängda kärnkraftsreaktorer och höga bränslepriser. Åtgärderna för att minska koldioxidutsläppen inom EU har också medfört höjt elpris under senare år.

För att skapa bättre konkurrens behövs fler aktörer. Därför välkomnar jag de initiativ som basindustrin självt aviserat för att genomföra förändringar i ny kraftproduktion. Konkurrensen och marknaden gynnas av att nya aktörer vill vara med och investera i framtidens elproduktion. Regeringen kan aktivt medverka till att bland annat påskynda tillståndsprocesser så att investeringarna kan ske snabbare.

Energipolitikens mål är bland annat att skapa ett tydligt, stabilt och långsiktigt regelverk för produktion och distribution av energi samt för en effektiv hushållning.

Vi måste till exempel verka för att ny miljövänlig produktion snabbare kommer till stånd bland annat genom att tillståndsgivningen förenklas.

Konkurrensövervakningen bör också förstärkas. Det är även viktigt att nya klimatåtaganden görs för tiden efter 2012 och att sådana åtaganden görs av flera länder som i dag inte har gjort åtaganden att begränsa sina utsläpp. EU:s system med handel med utsläppsrätter bör utvecklas och länkas samman med motsvarande system i andra länder med åtaganden. Därmed skapas förutsättningar för att konkurrensvillkoren mellan olika länder blir så likvärdiga som möjligt, inte minst vad gäller elpriset.

Även om jag naturligtvis beklagar Rottneroskoncernens beslut att flytta verksamhet vid Utansjö Bruk från Sverige, är jag övertygad om att en långsiktig energi- och klimatpolitik går att förena med god tillväxt för Sverige.

Elpriset i Sverige kommer sannolikt att närma sig elpriserna i övriga Europa. Samtidigt vill jag understryka att industrins konkurrenskraft inte bara beror på elprisets utveckling. Även andra faktorer påverkar både de totala kostnaderna och intäkterna. För mig som närings- och energiminister är det därför självklart att verka för generellt goda ramvillkor för näringsliv och företagande i Sverige. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.