Till innehåll på sidan

Nedläggning av lantmäterikontoret i Årjäng

Skriftlig fråga 2013/14:410 av Svantorp, Gunilla (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-11
Anmäld
2014-02-17
Besvarad
2014-02-19
Svar anmält
2014-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga

2013/14:410 Nedläggning av lantmäterikontoret i Årjäng

av Gunilla Svantorp (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Det har kommit till min kännedom att myndigheten Lantmäteriet tänker lägga ned lokalkontoret i Årjäng. Detta har flera gånger tidigare varit på tal men stoppats. Det har märkligt nog inte varit någon remissrunda till kommunerna om den här förändringen. Detta är något som kommer att skapa mycket negativa effekter för både näringsliv och privatpersoner i Årjängs kommun och något som ytterligare kommer att försämra landsbygdens service. Årjäng är dessutom en gränskommun med stort småföretagande där Lantmäteriet har haft stor betydelse för bebyggelse och andra frågor.

Jag undrar med anledning av detta om statsrådet avser att ta några initiativ för att säkerställa att servicen inte försämras i de mindre kommunerna.

Svar på skriftlig fråga 2013/14:410 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 19 februari

Svar på fråga

2013/14:410 Nedläggning av lantmäterikontoret i Årjäng

Statsrådet Stefan Attefall

Gunilla Svantorp har frågat mig om jag avser ta några initiativ för att säkerställa att service inte försämras i de mindre kommunerna.

I den förvaltningspolitiska propositionen Offentlig förvaltning för demokrati, delaktighet och tillväxt (prop. 2009/10:175) framhåller regeringen att utgångspunkten för myndigheternas service ska vara en likvärdig tillgång till service för alla. Myndigheterna avgör i stor utsträckning själva, utifrån de mål för verksamheten som riksdagen och regeringen fastställer, hur den egna verksamheten ska organiseras för att på bästa sätt tillgodose medborgares och företags behov.

Flera myndigheter samverkar idag i gemensamma servicekontor såväl med andra myndigheter som med kommuner. På det sättet kan myndigheterna säkerställa lokal närvaro på orter där man annars inte skulle kunna vara närvarande. Samverkan bygger på den s.k. samtjänstlagen. I Regeringskansliet bereds ett förslag om ändringar i samtjänstlagen för att ytterligare förtydliga förutsättningarna för samverkan.

Regeringen säger i den förvaltningspolitiska propositionen vidare att man ska ta ställning till om det behöver ställas tydligare krav på service och tillgänglighet på myndigheterna. I detta syfte har Statskontoret på regeringens uppdrag tagit fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan. Detta underlag bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Att skapa förutsättningar för att kunna bo och verka på landsbygden för den som vill är en viktig fråga som regeringen arbetar med på många olika sätt. En väl fungerande statlig förvaltning har stor betydelse för Sveriges utveckling och den regionala tillväxten. Det sker dock främst genom att ge förutsättningar för den privata sektorn att utvecklas, genom god service och tillgänglighet, genom rättssäker myndighetsutövning och genom stöd när det behövs.

När det gäller Lantmäteriets kontor vill jag framhålla följande, som jag också berört i ett frågesvar den 22 januari i år till Per Åsling. Beslut om förändrad lokalisering fattas självständigt av Lantmäteriet, och prövas inte av regeringen. Vid kontakter med myndigheten anges att för att kunna skapa goda arbetsförhållanden – inte minst för de många som för närvarande nyanställs – krävs att varje kontor har en viss bemanning, vilket leder till att några mindre kontor läggs ned. Lantmäteriet anger också att servicen till kommunerna inom ett kontors verksamhetsområde kan förbättras när mer kvalificerad personal regelbundet besöker kommunen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.