Till innehåll på sidan

Nedläggning av det svenska konsulatet i Kaliningrad

Skriftlig fråga 2007/08:134 av Andersson, Jan R (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-22
Anmäld
2007-10-23
Besvarad
2007-10-30
Svar anmält
2007-10-31
Besvarad
2007-10-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga

2007/08:134 Nedläggning av det svenska konsulatet i Kaliningrad

av Jan R Andersson (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Det svenska konsulatet i Kaliningrad hotas enligt uppgift av nedläggning. Om så blir fallet får det stora konsekvenser för framför allt sydöstra Sverige, som i dag har många kommersiella, kulturella och andra kontakter med denna region.

Ryssland har en särställning i vår närregion, bland annat eftersom landet står utanför EU och en del andra organisationer för internationellt samarbete. Också med tanke på den demokratiska utvecklingen kan det vara värdefullt att upprätthålla en god närvaro i landet.

Den ryska enklaven Kaliningrad har geografiska betingelser som är unika. För kontakter mellan Kaliningrad och Sverige är den svenska konsulära verksamheten på plats en förutsättning. Inom en snar framtid kommer även möjligheten att skaffa viseringar till Sverige via ambassaden i Gdansk att begränsas i och med Polens och Litauens deltagande i Schengensamarbetet från och med den 1 januari 2008.

Vad avser utrikesministern att göra för att upprätthålla den svenska konsulära verksamheten i Kaliningrad?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:134 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 30 oktober

Svar på fråga

2007/08:134 Nedläggning av det svenska konsulatet i Kaliningrad

Utrikesminister Carl Bildt

Jan R Andersson har frågat mig vad jag avser att göra för att upprätthålla den svenska konsulära verksamheten i Kaliningrad. Utbytet som finns mellan Sverige och Kaliningrad understryks, liksom farhågor kring framtida svenska viseringar.

Utrikesdepartementet ser fortlöpande över sin utlandsorganisation i förhållande till förändringar i omvärlden och nya krav på bevakning och service. Detta är en process som ibland innebär att Sverige öppnar nya – eller stänger befintliga ambassader och konsulat. Generalkonsulatet i Kaliningrad är en av flera myndigheter som för närvarande prövas. Inga beslut har ännu tagits.

Sveriges närhet till Kaliningrad och den vikt vi fäster vid våra relationer till Ryssland, motiverar ett fortsatt svenskt engagemang i länet. Formerna för ett sådant fortsatt engagemang är under utredning.

Den nedläggning av svenska utlandsmyndigheter som nu diskuteras är delvis ett led i Utrikesdepartementets nödvändiga strävan att komma till rätta med underskottet i departementets budget, men också en anpassning till förändrade politiska prioriteringar inom exempelvis biståndsområdet.

Den konsulära verksamheten vid generalkonsulatet är liten. Oavsett hur det svenska engagemanget i Kaliningrad kommer att se ut i framtiden kommer viseringar till Sverige att kunna säkerställas. Utrikesförvaltningen kommer att tillse att relationerna mellan Sverige och Kaliningrad, inklusive inom det viktiga miljöområdet, fortsätter att utvecklas och fördjupas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.