Neddragningar inom åklagarväsendet

Skriftlig fråga 2017/18:1376 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-29
Överlämnad
2018-05-29
Anmäld
2018-05-30
Svarsdatum
2018-06-07
Sista svarsdatum
2018-06-07
Besvarad
2018-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under våren har det framkommit att det utöver den akuta polisbristen och det faktum att allt fler utredningar återigen samlas på hög inom polisen även råder resursbrist inom flera åklagarkamrar i landet. Nyligen uppmärksammade SR Västmanland i ett inslag att åklagarkammaren i Västerås aviserar neddragningar inom flera kompetenser.

Detta är oroande och påverkar självklart åklagarkammarens förmåga att utreda grova brott. De aviserade satsningarna på polisen kan möjligen mildra effekterna av tre års neddragningar av polisverksamheten. Med fler ingripanden och utredningar kommer det dock också behövas ett åklagarväsende med ökad kapacitet för att säkerställa att hela rättskedjan fungerar.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Hur avser regeringen att agera för att se till att hela rättskedjan fungerar, i synnerhet när det gäller åklagarmyndighetens utredningskapacitet som nu riskerar att drabbas av neddragningar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1376 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/03134

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1376 av Roger Haddad (L) Neddragningar inom åklagarväsendet

Roger Haddad har frågat mig hur regeringen avser att agera för att se till att hela rättskedjan fungerar, i synnerhet när det gäller Åklagarmyndighetens utredningskapacitet som nu riskerar att drabbas av neddragningar.

Frågan har ställts mot bakgrund av ett radioinslag om aviserade neddragningar vid åklagarkammaren i Västerås. Regeringen har inte för avsikt att styra hur de olika åklagarkamrarna ska vara bemannade. Det är Åklagarmyndigheten som avgör hur resurser ska fördelas inom organisationen och vilka specialistkompetenser som behövs för att fullgöra myndighetens arbetsuppgifter och mål.

Åklagarmyndighetens anslag har ökat med drygt 200 miljoner kronor under mandatperioden. Den sammanlagda ökningen är större än vad myndigheten har kunnat förbruka, vilket har inneburit att myndigheten haft ett överskott och fått lämna tillbaka pengar under ett par år. De ökade anslagen har bland annat använts för att utöka antalet åklagare. Det har alltså inte varit fråga om några neddragningar på åklagarväsendet, utan tvärtom stora satsningar.

Åklagarmyndigheten har i sitt budgetunderlag begärt ökade anslag för att verksamheten ska kunna bedrivas med ett oförändrat antal åklagare. Regeringen avser att i den kommande budgetpropositionen, ta ställning till vilka resurser som krävs för att Åklagarmyndigheten och övriga myndigheter i rättskedjan kan leva upp till de krav som ställs på dem.

Stockholm den 7 juni 2018


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.