nazistiskt och rasistiskt våld

Skriftlig fråga 1998/99:728 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-09
Anmäld
1999-06-10
Besvarad
1999-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:728 av Yvonne Ruwaida (mp) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om nazistiskt och rasistiskt våld

den 9 juni

 

De tragiska polismorden har visat att situationen vad gäller nazistiska och rasisitiska organisationer är både allvarlig och farlig. Arbetsgruppen med uppgift att motverka och förebygga rasistiskt och annat etniskt relaterat våld presenterade i juni 1998 sina förslag. De förslagen rör många områden då det förebyggande arbetet för att motverka rasistiskt och nazistiskt våld måste ske på bred front.

Arbetsgruppen föreslår en samlad strategi för att förbättra förhållanden inom skolan. Denna strategi innehåller tretton punkter; bl.a. bör lämpliga åtgärder för att förhindra att elever utsätts för etniskt och politiskt relaterat hot och våld vidtas och beredskapen mot spridning av rasistisk, nynazistisk och antisemitisk propaganda i skolorna måste skärpas. Förslagen redovisas på s. 293 ff i Ds 1998:35.

 

Hur avser ministern agera för att genomföra dessa förslag som kan motverka nazistiskt och rasistiskt våld?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:728 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:728 om nazistiskt och rasistiskt våld
    Statsrådet Ingegerd Wärnersson

den 16 juni

 

Yvonne Ruwaida har frågat hur jag avser att agera för att genomföra de förslag till nationell strategi som kan motverka nazistiskt och rasistiskt våld och som presenteras i Ds 1998:35 Rasistiskt och främlingsfientligt våld. I den rapporten beskrivs hur elever med utomeuropeiskt ursprung, men också lärare, utsätts för etniskt och politiskt relaterat hot och våld i oacceptabel utsträckning.

Regeringen fattade i december 1998 beslut om att överlämna de delar av rapporten som rör det svenska skolväsendet till Lärarutbildningskommittén (U 1997:07). Kommittén skall i utredningsarbetet särskilt överväga de förslag och synpunkter som direkt berör rekryteringen till lärarutbildningen och utformningen av grundutbildningen och fortbildningen av lärare. Kommittén presenterar sitt slutbetänkande den l5 juni i år.

Arbetet med att förebygga och motverka mobbning, sexuella trakasserier, våld och andra brott, främlingsfientlighet och andra uttryck för bristande respekt för människors lika värde är något som jag politiskt prioriterar mycket högt. Därför har jag beslutat att år 1999 är ett värdegrundsår i skolan då särskilda åtgärder vidtas för att stödja arbetet med värdegrunden i skolan. Värdegrunden handlar om relationer mellan människor och om hur vi behandlar och värderar varandra som barn och vuxna. Arbetet med värdegrunden är en ständigt pågående process som omfattar alla i skolan och som kräver att skolan samverkar med övriga samhället. För att stödja och stimulera det lokala arbetet med värdegrunden i förskola, skola och vuxenutbildning har ett projekt, Värdegrundsprojektet, startats på Utbildningsdepartementet som skall genomföra en rad olika insatser under året. Värdegrunden måste sättas i fokus för att stärka demokratin i skola och samhälle och i detta projekt har jag bl.a. anlagt ett etniskt och mångkulturellt perspektiv. Det ungdomsråd som är knutet till projektet har som en av sina uppgifter att diskutera just dessa frågor ur ett elevperspektiv.

Förutom värdegrundsprojektet har en rad olika åtgärder vidtagits. Sedan den 1 januari 1998 har vi en lagstiftning som tydligare än förut markerar att varje vuxen som arbetar i skolan är skyldig att ingripa och förhindra varje form av mobbning, rasistiska beteenden eller annan kränkande behandling. Det är en viktig markering som ger alla vuxna som arbetar i skolan tydliga regler. Arbetet mot våld, mobbning och rasism är ett av skolans viktigaste uppdrag.

Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet har också förstärkts genom att skärpa rektorns och lärares ansvar att motverka alla former av trakasserier och kränkande behandling bland elever och anställda. Rektors ansvar för att handlingsprogram mot kränkande behandling skall tas fram, användas, följas upp och utvärderas har förtydligats.

Skolverket har vidare

fått en rad uppdrag från regeringen i syfte att stärka värdegrunden. Skolverket presenterade nyligen ett kommentarmaterial till läroplanen Skolans värdegrund - Ständigt. Alltid! vars syfte är att stimulera och fördjupa diskussionerna kring värdegrundsfrågorna ute på skolorna. Verket kommer dessutom i slutet av november ut med ett referensmaterial som stöd för skolornas arbete med värdegrunden.

I den för riksdagen nyligen presenterade utvecklingsplanen för förskola, skola och vuxenutbildning Regeringens skrivelse 1998/99:121 ger regeringen sin syn på utvecklingen inom skolväsendet den närmaste framtiden. Förutom det arbete, som Utbildningsdepartementets värdegrundsprojekt bedriver på det mångkulturella området, har ett flertal utredningar och kartläggningar under de senaste åren behandlat situationen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund. En arbetsgrupp kommer därför att tillsättas inom Regeringskansliet med uppdrag att utforma förslag till konkreta insatser på området.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.