nazistiskt och rasistiskt våld

Skriftlig fråga 1998/99:727 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-09
Anmäld
1999-06-10
Besvarad
1999-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:727 av Yvonne Ruwaida (mp) till justitieministern om nazistiskt och rasistiskt våld

den 9 juni

 

De tragiska polismorden har visat att situationen vad gäller nazistiska och rasisitiska organisationer är både allvarlig och farlig. Arbetsgruppen med uppgift att motverka och förebygga rasistiskt och annat etniskt relaterat våld presenterade i juni 1998 sina förslag. De förslagen rör många områden då det förebyggande arbetet för att motverka rasistiskt och nazistiskt våld måste ske på bred front.

Arbetsgruppen anser att hets mot homosexuella på grund av deras sexuella läggning straffrättsligt bör jämställas med hets mot folkgrupp. I juni 1998 sade arbetsgruppen att det är angeläget att frågan får en snabb behandling.

Arbetsgruppen påvisar behovet av att få till stånd en bättre och effektivare utredningsmetodik i hanteringen av brott med rasistiska inslag. Åtgärder som säkerställer en kontinuerlig uppföljning av vad åklagarmyndighetens verksamhet lett till. Samt att polisen behöver besitta nödvändiga kunskaper och rutiner för att samarbetet med åklagaren skall fungera.

 

Hur avser ministern verka för att dessa förslag och andra i Ds 1998:35 på det rättsliga området genomförs?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:727 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:727 om nazistiskt och rasistiskt våld
    Justitieminister Laila Freivalds

den 16 juni

 

Yvonne Ruwaida har frågat hur jag skall verka för att förslagen på det rättsliga området i Ds 1998:35 genomförs.

Inledningsvis vill jag säga att utredningen om morden på de två polismännen i Östergötland ännu befinner sig i ett inledande skede. Jag delar därför inte uppfattningen att det redan nu går att dra slutsatser om nazistiska och rasistiska organisationers farlighet utifrån den händelsen.

Jag vill ändå poängtera att det inte kan råda någon tveksamhet om regeringens inställning till brott med nazistiska eller rasistiska inslag. Regeringen har under flera år uttryckt att polis- och åklagarväsendet skall ägna brott med rasistiska inslag särskild uppmärksamhet. Regeringens uppfattning framgår också av det utvecklingsarbete som initierats på området, bl.a. den arbetsgrupp som Yvonne Ruwaida deltagit i och refererat till. Arbetsgruppens rapport, som presenterades i maj 1998, bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Rapporten har redan beaktats i olika avseenden och utvecklingsarbetet fortsätter. Vissa av förslagen har närmast karaktären av metodutveckling, som de berörda myndigheterna omedelbart kan beakta i den kontinuerliga verksamhetsutvecklingen utan initiativ från regeringens sida.

I regleringsbreven avseende polis- och åklagarväsendet för innevarande år upptas en särskild skyldighet för myndigheterna att redovisa åtgärder mot brott med rasistiska inslag. Dessutom anges att Riksåklagaren skall redovisa brottet olaga diskriminering särskilt.

Redan nu sker en kontinuerlig uppföljning av vad åklagarmyndigheternas verksamhet har lett till när det gäller utredning av brott med rasistiska inslag. Under år 1997 granskade Riksåklagaren ett stort antal anmälningar om brott med rasistiska inslag för att på så sätt få ett underlag för vidare utvecklingsarbete. År 1998 gav sedan Riksåklagaren åklagarmyndigheterna i uppdrag att vidta åtgärder för att urveckla utredningsmetodiken inom området. Trots det var verksamhetsresultatet klent när det gäller utredningar om olaga diskriminering. På Riksåklagarens initiativ hölls överläggningar med Diskrimineringsombudsmannen i mars 1999. De behandlade flera frågor med anknytning till det brottet. I maj innevarande år gav Riksåklagaren överåklagaren i Stockholm i uppdrag att granska hanteringen av ärenden rörande olaga diskriminering. Uppdraget skall redovisas till Riksåklagaren senast den 1 oktober 1999.

Rikspolisstyrelsen anser att polismyndigheternas kompetens att upptäcka och bekämpa rasistisk brottslighet har förbättrats under 1998. En särskild rapport som utarbetats av Rikspolisstyrelsen i samverkan med Säkerhetspolisen har legat till grund för planering, ledning, insats och uppföljning av särskilda händelser med rasistiska inslag. Därför har insatserna genomförts med ett betydligt bättre kunskapsunderlag

än tidigare vilket medfört att polisen på ett framgångsrikt sätt kunnat bekämpa den här typen av brottslighet t.ex. i samband med insatser vid särskilda händelser såsom konserter och demonstrationer. Jag delar Rikspolisstyrelsens uppfattning att polisen förbättrat sina insatser på området.

Jag har också inhämtat att Polishögskolans utbildningsplan för den nya grundutbildningen av poliser bl.a. upptar utbildning när det gäller den här typen av brottslighet och problem. Dessutom eftersträvas en hög andel elever med invandrarbakgrund. Vid intagningarna till utbildningen år 1998 hade 14 % av eleverna invandrarbakgrund, vilket inte kan anses tillräckligt.

En parlamentariskt sammansatt kommitté har i augusti 1998

fått regeringens uppdrag att utreda frågor om straffansvar för deltagande i organisationer som sysslar med brottslig verksamhet samt vissa andra anknytande frågor. I uppdraget ingår bl.a. att överväga om den nuvarande bestämmelsen om hets mot folkgrupp är tillräcklig för att hindra rasistiska organisationer från att verka. Kommittén skall också ta upp frågan om att straffbelägga hets mot homosexuella. Kommittén skall redovisa sitt uppdrag senast den sista oktober 2000.

Regeringen avser att i morgon besluta om direktiv till en utredning som skall se över bestämmelsen om olaga diskriminering och rättsväsendets tillämpning av den i syfte att åstadkomma en lagstiftning och en tillämpning som innebär ett effektivt medel mot diskriminering.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.