nazistiskt och rasistiskt våld

Skriftlig fråga 1998/99:726 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-09
Anmäld
1999-06-10
Besvarad
1999-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:726 av Yvonne Ruwaida (mp) till kulturministern om nazistiskt och rasistiskt våld

den 9 juni

 

De tragiska polismorden har visat att situationen vad gäller nazistiska och rasistiska organisationer är både allvarlig och farlig. Arbetsgruppen med uppgift att motverka och förebygga rasistiskt och annat etniskt relaterat våld presenterade i juni 1998 sina förslag. De förslagen rör många områden då det förebyggande arbetet för att motverka rasistiskt och nazistiskt våld måste ske på bred front.

Arbetsgruppen framhåller angelägenheten av att det både under grund- och fortbildningen för journalister inkluderas utbildning med avseende på invandrar- och minoritetsfrågor, rasism och främlingsfientlighet samt att innehållet i deklarationen om tolerans i massmedierna - som antogs år 1997 av the European Federation of Journalists och the European Newspapers Publishers Association - tas upp till diskussion under all utbildning av journalister.

 

Hur avser ministern verka för detta förslag som bidrar till att motverka nazistiskt och rasistiskt våld?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:726 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:726 om nazistiskt och rasistiskt våld
    Statsrådet Ulrica Messing

den 16 juni

 

Yvonne Ruwaida har frågat hur kulturminister Marita Ulvskog avser verka för ett förslag från Arbetsgruppen med uppgift att motverka och förebygga rasistiskt och annat etniskt relaterat våld, om att inkludera utbildning om bl.a. invandrar- och minoritetsfrågor i grundutbildningen för och fortbildningen av journalister.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Vad medierna rapporterar har stor betydelse för oss alla när vi bildar oss vår uppfattning om omvärlden. Inte minst när det gäller frågor som rör t.ex. invandring, integration, etniska relationer, främlingsfientlighet, rasism och etnisk diskriminering måste rapporteringen präglas av noggrannhet, varsamhet och nyanser. För det krävs journalister med kunskap och insikt.

Integrationsverket har ett övergripande ansvar för att stimulera till arbete i samhället i syfte att förebygga och motverka främlingsfientlighet, rasism och etnisk diskriminering. Frågan om mediernas rapportering vad gäller integration och mångfalden i samhället är något verket särskilt lyfter fram i sin verksamhetsplan för de kommande två åren. Enligt denna skall Integrationsverket under 1999 och 2000 följa upp förändringar av hur massmedierna uppmärksammar integrationsfrågorna samt pröva metoder för att stimulera till debatt och bidra med kunskap och kompetens på medieområdet när det gäller integrationsfrågor, etniska relationer, diskriminering, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

I sammanhanget kan nämnas att verket nyligen har beviljat ekonomiskt stöd till Röda korsets ungdomsförbund för ett informationsprojekt kallat Quick response. Syftet med projektet är bl.a. att i samband med massmedialt uppmärksammade händelser som rör rasism, främlingsfientlighet m.m. omgående förse massmedier, opinionsbildare samt organisationer som är aktiva på området med fakta och bakgrundsinformation. Man hoppas härigenom kunna höja kvaliteten på mediernas rapportering och motverka t.ex. att medierna utnyttjas som "megafoner" av främlingsfientliga krafter eller att rena missförstånd från journalisters sida genererar främlingsfientlighet eller andra motsättningar med etniska förtecken. Projektet är ursprungligen ett initiativ av den nationella samordningskommittén för Europaåret mot rasism.

Integrationsverket planerar och bedriver alltså redan verksamhet som syftar till att höja kunskapsnivån inom medierna på det aktuella området. Några ytterligare åtgärder är för närvarande inte planerade.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.