Till innehåll på sidan

nätverk för barn med psykiskt sjuka föräldrar

Skriftlig fråga 1997/98:550 av Samuelsson, Marianne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-03-13
Anmäld
1998-03-16
Besvarad
1998-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:550 av Marianne Samuelsson (mp) till socialministern om nätverk för barn med psykiskt sjuka föräldrar

Vid genomförandet av psykiatrireformen anslogs 45 miljoner för att bygga upp verksamheter som arbetar med stöd till anhöriga till psykiskt sjuka och bidrar till att skapa nätverk för den sjuke.

I barnpsykiatrikommitténs betänkande som nyligen presenterades tar man upp det faktum att av ca 70 projekt som beviljats medel är det endast två som riktar sig till barn.

Det visar sig i forskning att barn till psykiskt sjuka löper en mycket stor risk att själv utveckla psykisk sjukdom. Det har också visat sig att insatser som görs på ett tidigt stadium sparar på kostnader för samhället i framtiden.

Av de två verksamheter som arbetar med hjälp till barn till psykiskt sjuka är det en som varit i gång ett och ett halvt år. "Källan" är en verksamhet som arbetar förebyggande och nämns i barnpsykiatriutredningen.

Resultatet på sikt blir färre patienter inom psykiatrisk vård och socialtjänst.

"Källan" har ett och ett halvt år kvar av sin projekttid och sedan måste ny finansiering vara klar. Bland de som arbetar med projektet är man nu hårt engagerad för att kunna få arbeta vidare med det man byggt upp.

Min fråga till socialminister Margot Wallström är:

Vad avser socialministern göra för att tillförsäkra "Källans" fortsatta existens?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:550 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:550 om nätverk för barn med psykiskt sjuka föräldrar
    Socialminister Margot Wallström

Marianne Samuelsson har frågat mig vad jag avser att göra för att tillförsäkra Källan dess fortsatta existens.

Jag delar helt Marianne Samuelssons åsikt om att förebyggandeinsatser bland barn och ungdomar som är i behov av stöd medför att samhället i det långa loppet sparar kostnader. Viktigast av allt är dock att det även sparar mycket onödigt lidande både för dem som direkt berörs av insatserna men även för deras anhöriga.

Den verksamhet som bedrivs vid Källan är mycket värdefull och verksamheten bör enligt min mening uppmärksammas. Särskilt viktigt är det naturligtvis att Källan har ägnat stor kraft åt metodutveckling angående hur man bäst skall kunna ge dessa barn ett bra stöd.

Som Marianne Samuelsson skriver ligger frågan om stöd till barn med psykiskt funktionshindrade föräldrar inom ramen för det uppdrag som Barnpsykiatrikommittén har haft. Kommittén har också lämnat konkreta förslag på förändringar och förbättringar i dessa delar. Betänkandet, som nyligen har överlämnats till mig, skall nu remissbehandlas och inriktningen är att en proposition i frågan kan lämnas under hösten 1998.

Socialstyrelsen utvärderar på regeringens uppdrag de verksamheter som drivs med stöd av de statliga stimulansmedlen om 45 miljoner som anslogs i samband med psykiatrireformens genomförande. Denna utvärdering kommer att överlämnas till mig i maj 1998.

Att nu, före remissbehandlingen av Barnpsykiatrikommitténs betänkande och innan Socialstyrelsens utvärdering är färdigställd, uttala sig bestämt om en enskild verksamhet är inte lämpligt. Jag följer dock frågan noga och kommer att aktivt arbeta för att stödet till barn med psykiskt funktionshindrade föräldrar ges en hög prioritet.

Jag vill slutligen nämna att företrädare för Källan varit i kontakt med Allmänna arvsfonden angående finansiering av ett projekt med föräldrautbildning i samarbete med en brukarorganisation inom psykiatrin. Enligt vad jag har erfarit är dock ännu inte någon formell ansökan inlämnad.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.