Naturtillgångar i Demokratiska republiken Kongo

Skriftlig fråga 2007/08:844 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-22
Anmäld
2008-02-22
Besvarad
2008-02-27
Svar anmält
2008-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 februari

Fråga

2007/08:844 Naturtillgångar i Demokratiska republiken Kongo

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

År av krig samt utländska företags plundring av naturtillgångar har resulterat i att Demokratiska republiken Kongo i dag är ett av världens fattigaste länder. Gruvprojektet Tenke Fungurume Mining, där svensk-kanadensiska Lundin Mining är en av huvudägarna, är ett exempel på detta. Redan när kontraktet slöts 1996 utlovade Lundingruppen dåvarande diktatorn Mobuto en donation till hans ”valkampanj”. Efter att Mobuto störtats betalades 25 miljoner US-dollar in på ett bankkonto som tillhörde ett bolag som till 50 procent ägdes av den nye ledaren, Laurent-Désiré Kabila. IMC, International Mining Consultants Groups, ansåg att kontraktet med den kongolesiska staten borde omförhandlas eftersom det var alltför ofördelaktigt för landet. Av TFM:s nettoinkomster avsätts endast 0,3 procent i en social fond med syfte att skapa utveckling. Samtidigt tvingas invånarna i närheten av gruvan att lämna sina hem och överge sin mark utan att få fullgod ersättning. Missnöjet med gruvan resulterade i januari i år i ett upplopp i staden Fungurume. Trots uppenbara brister har både Europeiska investeringsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken, i vilka Sverige är medlemmar, beviljat lån på tillsammans 200 miljoner US-dollar till projektet. Inom pågående förhandlingar mellan Afrika och EU om det europeiska partnerskapsavtalet har den borgerliga regeringen arbetat för att avtalet ska inkludera regelverk för upphandling och investeringar, vilket skulle försvåra för länder som Kongo att kräva att utländska företag tar socialt och miljömässigt ansvar vid investeringar.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Demokratiska republiken Kongo och andra utvecklingsländer ska få tillgång till en större del av avkastningen från sina egna naturtillgångar?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:844 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 27 februari

Svar på fråga

2007/08:844 Naturtillgångar i Demokratiska republiken Kongo

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för att Demokratiska republiken Kongo och andra utvecklingsländer ska få tillgång till en större del av avkastningen från sina egna naturtillgångar. 

I Demokratiska republiken Kongo finns några av de mest omfattande naturrikedomarna i världen, men det krävs insatser för att säkra ett hållbart utnyttjande av naturresurserna och för att de ska komma befolkningen till del. Utvinningen av naturresurserna är i Demokratiska republiken Kongo delvis kantad av bland annat korruption och illegal handel. Det är viktigt att dessa problem bekämpas inte minst för att den kongolesiska befolkningen ska få del av landets naturtillgångar. I det svenska utvecklingssamarbetet är åtgärder för att bekämpa korruption, främja demokratisk samhällsstyrning och byggandet av transparenta institutioner centrala. 

För att öka välståndet i utvecklingsländer och i länder som drabbats av konflikt är även handel och investeringar viktiga. Företag som verkar på dessa marknader möter många utmaningar när det gäller mänskliga rättigheter, miljö, arbetsvillkor och korruption. Regeringen förväntar sig dock att svenska företag har ett ansvarsfullt uppträdande oavsett var de arbetar i världen. OECD:s riktlinjer för multinationella företag och principerna i FN Global Compact är universella normer för företagen att ta ansvar. Vi uppmanar kontinuerligt företag att använda sig av dessa normer och verktyg. Sverige söker också bidra till ökad kunskap på området bland annat om tillämpningen av OECD:s riktlinjer riskhanteringsverktyg.

Jag vill framhålla att en fri och öppen handel baserad på stabila spelregler bidrar till att skapa ekonomisk tillväxt och utveckling. Jag ser de pågående WTO-förhandlingarna inom Doharundan liksom de ekonomiska partnerskapsavtalen (EPA) mellan EU och afrikanska länder, länder i Västindien och Stilla havet (AVS-länderna), som ett led i de strävandena.

Sverige verkar för att partnerskapsavtalen verkligen främjar utveckling och att de bidrar till bättre förutsättningar för AVS-länderna att integreras i världsekonomin. Breda och utvecklingsvänliga avtal som bland annat bidrar till ökad öppenhet kring offentlig upphandling och klarare regler för investeringar minskar korruptionsrisken, och möjliggör en ökad tydlighet kring krav på bland annat miljömässig hållbarhet. Även genom vårt utvecklingssamarbete arbetar vi för att åstadkomma förutsättningar för utvecklingsländerna att dra större nytta av globaliseringen. Sverige har aktivt verkat för att stärka det handelsrelaterade biståndet inom ramen för EU, bland annat kommer biståndet att öka så att det år 2010 uppgår till 2 miljarder euro per år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.