Naturgasledning utanför Skånes kust

Skriftlig fråga 2006/07:1614 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-05
Anmäld
2007-09-06
Besvarad
2007-09-19
Svar anmält
2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 september

Fråga

2006/07:1614 Naturgasledning utanför Skånes kust

av Christer Nylander (fp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Nord Stream har nu beslutat att den naturgasledning som planeras i Östersjön ska dras norr om Bornholm. Därmed kommer den närmare den skånska kusten än vad som tidigare varit tänkt. Förutom de rent säkerhetspolitiska problemen med denna dragning finns det också miljömässiga.

Östersjön är redan ett bräckligt och skadat hav. Vid arbetet med ledningen kan man förvänta sig att tungmetaller från det förorenade bottensedimentet åter sprids i vattnet. Även andra giftiga ämnen som riskerar öka algblomningen skulle röras upp. När ledningen väl är på plats kommer resterna att förbli där även efter att den tagits ur bruk. Skrotet på Östersjöns botten kommer alltså att öka i omfattning.

Avser miljöministern att ta initiativ för att motverka att Nord Streams gasledningen dras nära den skånska Östersjökusten?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1614 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 19 september

Svar på fråga

2006/07:1614 Naturgasledning utanför Skånes kust

Miljöminister Andreas Carlgren

Christer Nylander har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att motverka att företagets Nord Streams gasledning dras nära den skånska Östersjökusten.

Planerna för gasledningen har varit föremål för diskussioner och samråd inom ramen för FN-konventionen om miljökonsekvensbeskrivningar i ett gränsöverskridande sammanhang, den så kallade Esbokonventionen. Synpunkter har lämnats från myndigheter, organisationer med flera i länderna runt Östersjön. Synpunkterna innehöll bland annat önskemål om redovisningar av alternativa sträckningar och det har lett till att företaget nu studerar alternativa dragningar på ett antal delsträckor. Nord Stream har uppgett att de nu bestämt sig för att för sträckningen vid Bornholm föreslå en annan dragning som går närmare Sverige.

Regeringen har ännu inte tagit emot någon ansökan från Nord Stream om tillstånd att bygga gasledningen. Vi har därför inte ännu någon fullständig information om projektet och dess konsekvenser. När ansökan lämnas in kommer regeringen att pröva projektet mycket noggrant i enlighet med svensk lagstiftning och internationella konventioner.

Projektet kan komma att medföra betydande miljökonsekvenser för Sverige och andra kuststater. Att komma till rätta med Östersjöns miljö är en prioriterad fråga för Sverige och det är angeläget att vi inte skapar några risker som kan förvärra situationen. Projektets påverkan på den känsliga Östersjömiljön är därför en viktig fråga som måste klaras ut vid ett senare ställningstagande till en eventuell ansökan.

Regeringen föregriper inte den prövningen och tar inte ställning redan nu till om en gasledning kan tillåtas i den svenska ekonomiska zonen i en sträckning som innebär en dragning norr och väster om Bornholm. Regeringen tar heller inte nu ställning till vilka villkor som ska ställas i ett eventuellt tillståndsbeslut om bland annat borttagande av ledningen när den inte längre används.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.