Nattåg till Norrland

Skriftlig fråga 2015/16:1283 av Edward Riedl (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-26
Överlämnad
2016-05-26
Anmäld
2016-05-27
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

År 2018 går Trafikverkets avtal med SJ om nattåg till Norrland ut. Tre olika alternativ ska utredas för hur trafiken ska se ut i framtiden: fortsätta med dagens trafik, minska med ett tåg i varje riktning eller att trafiken säsongsanpassas efter resandebehovet.

Norrland är, precis som Svealand och Götaland, en del av Sverige. Landsänden utgör halva Sveriges yta. Ska vi som bor och verkar i Norrland kunna göra det även i framtiden måste det finnas goda kommunikationer. Flyget måste gå, vägarna måste underhållas och tågen måste rulla. Tyvärr äventyrar regeringen såväl flyget som trafiken på vägarna. Just nu utreds en flygskatt, och i vårbudgeten försvann 500 miljoner kronor från vägunderhållet. Snart kan det vara nattågens tur att få stryka på foten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Kommer nattågstrafiken till Norrland att minska eller säsongsanpassas efter 2018?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1283 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/03740/TS

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1283 av Edward Riedl (M) Nattåg till Norrland

Edward Riedl har frågat mig om nattågstrafiken till Norrland kommer minska eller säsongsanpassas efter 2018.

Det är viktigt att transportsystemetet bidrar till tillväxt och utvecklingskraft i hela landet. På sträckor som är kommersiellt olönsamma men där det finns behov av kollektivtrafik för att upprätthålla en grundläggande tillgänglighet har staten därför möjlighet att upphandla trafik. Nattågstrafiken mellan Stockholm och övre Norrland är ett sådant exempel. Det nuvarande avtalet för nattågstrafiken mellan Stockholm och övre Norrland sträcker sig fram till och med 2018.

Trafikverket har nu utrett förutsättningarna för att även fortsättningsvis upphandla denna trafik. Utredningen visar att fortsatt avtal om nattågstrafik kan vara motiverat. I utredningen pekar Trafikverket på tre möjliga alternativ för nattågstrafiken från och med 2019 där ett alternativ innebär ett oförändrat utbud jämfört med dagens trafik och de övriga alternativen innebär ett minskat utbud eller en säsongsanpassning av trafiken. I utredningen förordas inte något alternativ framför de andra. Trafikverket har nu remitterat utredningen till berörda aktörer och beräknar kunna fatta beslut i frågan i oktober 2016.

Regeringen har sedan dess tillträde 2014 sett det som viktigt att förstärka järnvägsunderhållet för att minska trafikstörningar och andra problem som orsakar samhället och näringslivet onödiga kostnader samt för att öka järnvägens konkurrenskraft. Mot denna bakgrund satsas nu på ett kraftigt förstärkt järnvägsunderhåll. Det handlade om 620 miljoner kronor under 2015 och handlar om 1 240 miljoner kronor per år under perioden 2016–2018. I enlighet med förslag i budgetpropositionen för 2016 sker därutöver ytterligare fortsatta satsningar på järnvägsunderhåll i landsbygd med 400 miljoner kronor under perioden 2016–2019.

Jag kan konstatera att det är Trafikverkets uppgift att fatta beslut om att teckna avtal om interregional kollektivtrafik som inte kan bedrivas kommersiellt och om villkoren för denna trafik.

Stockholm den 3 juni 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.