Till innehåll på sidan

Natos Sofiamöte och "avancerat partnerskap" för Sverige

Skriftlig fråga 2005/06:1520 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-03
Anmäld
2006-05-03
Besvarad
2006-05-10
Svar anmält
2006-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 maj

Fråga 2005/06:1520 av Carl B Hamilton (fp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Natos Sofiamöte och avancerat partnerskap för Sverige

Den 25 april hade utrikesministern och jag en interpellationsdebatt om avancerat partnerskap för Sverige i Nato baserad på uppgifter om USA:s och Storbritanniens ambitioner förmedlade till internationella medier. Utrikesministern uttryckte i debatten dels att en fördjupning av relationerna Sverige@Nato vore önskvärd för att förbättra Sveriges inflytande över de Natoledda operationer som Sverige deltar i, dels att det då @ den 25 april @ alltjämt var oklart vad uppgifterna i Financial Times om avancerat partnerskap för Sverige och Finland egentligen var värda.

Utrikesministern deltog två dagar senare, det vill säga den 27 april, i möten i Sofia med bland annat Natos och EU:s utrikesministrar, förutom Natos generalsekreterare. Oklarheten om innebörden och relevansen i medieuppgifterna om avancerat partnerskap för Sverige bör ha klarnat vid dessa Sofiamöten.

Framkom det vid mötena i Sofia ny eller klargörande information i de frågor som utrikesministern och jag behandlade i interpellationsdebatten den 25 april, och i så fall vilken och vad avser utrikesministern i så fall att göra med anledning härav?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1520 besvarad av

den 10 maj

Svar på fråga 2005/06:1520 om Natos Sofiamöte och avancerat partnerskap för Sverige

Utrikesminister Jan Eliasson

Carl B Hamilton har frågat mig om det vid Natomötet och EU-Natomötet i Sofia framkom ny eller klargörande information i de frågor som han och jag behandlade i interpellationsdebatten den 25 april, och i så fall vilken, och vad jag avser att göra med anledning härav.

Det möte som Carl B Hamilton benämner EU-Natomötet var en informell middag i Sofia den 27 april med deltagande av EU:s och Natos utrikesministrar. Eftersom det var ett möte mellan EU och Nato diskuterades av naturliga skäl inte Natos partnerskap. Denna fråga hör hemma inom Nato och det Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR).

Partnerskapsöversynen diskuterades däremot vid det Natomöte som ägde rum i Sofia den 27 samt den 28 april. En hel del diskussioner återstår inom Nato innan några konkreta förslag kan föreläggas partnerländerna. Men vi har förstått att det finns ett tydligt intresse inom Nato för att stärka samarbetet med i synnerhet truppbidragande länder. Sveriges öppna och nära samarbete med Nato inom ramen för EAPR och Partnerskap för fred (PFF) bygger på den militära alliansfrihetens grund. 

De svenska intressena i en diskussion om partnerskapet är dels Sveriges behov av insyn och inflytande vad gäller de Natoledda krishanteringsinsatser och andra verksamheter som vi bidrar till, dels utvecklandet av Försvarsmaktens förmåga till internationella fredsfrämjande insatser inom ramen för PFF. Regeringen fäster även stort värde vid EAPR som ett euroatlantiskt och alleuropeiskt forum för diskussion om säkerhetspolitiska frågor som berör hela denna krets. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.