Nationellt register för hyresnivåer

Skriftlig fråga 2020/21:389 av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-09
Överlämnad
2020-11-10
Anmäld
2020-11-11
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Vad är en korrekt hyra? Det är en fråga som upptar tankarna hos många av Sveriges hyresgäster och fastighetsägare.

I dag är det enbart Hyresgästföreningen som sitter på nationella, jämförbara siffror om hyresnivåerna. Hyresgästföreningens monopolsituation ger den en enorm makt att styra hyressättningen i en viss riktning.

En monopolställning där enbart en part har tillgång till nationella siffror skapar en obalans mellan parterna. Avsaknaden av transparens är även juridiskt osäkert och gör hyresmarknaden oförutsägbar.

För att skapa en sund konkurrens och incitament för att bygga fler hyresrätter behöver vi en nationell offentlig redovisning av hyresnivåerna i Sverige. Från både Boverket och Fastighetsägarna efterfrågas denna offentliga redovisning.

Man skulle kunde säga att informationen redan finns hos Hyresgästföreningen, men deras ovilja att offentliggöra sina siffror gör att en lagstiftning på området behövs.

I övriga Norden finns redan de nationella hyressiffrorna tillgängliga, och här sticker Sverige ut i en negativ riktning.

Min fråga till statsrådet Per Bolund är:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att inrätta ett nationellt register där hyresnivåerna redovisas och görs offentligt tillgängliga?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:389 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på fråga 2020/21:389 av Cecilie Tenfjord Toftby (M)
Nationellt register för hyresnivåer

Cecilie Tenfjord Toftby har frågat statsrådet Bolund om han avser att ta några initiativ för att inrätta ett nationellt register där hyresnivåerna redovisas och görs offentligt tillgängliga.

Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen gav för några år sedan Boverket i uppdrag att utreda frågan om hyresstatistik. Uppdraget redovisades i rapporten Förutsättningar för en förbättrad hyresstatistik (rapport 2018:30). Ett antal frågor kvarstod och förslagen i rapporten fördes därför inte vidare.

Regeringen har därefter på nytt agerat för att få en hyresstatistik på plats.

I uppdraget för utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion (Dir. 2020:42) ingår således att föreslå en lösning där fastighetsägarna åläggs att offentligt redovisa de uppgifter som behövs om hyresläget. Utredaren ska särskilt överväga hur uppgifterna som lämnas ska kunna läggas till grund för en heltäckande offentlig statistik över hyresnivåerna i olika delar av beståndet i varje kommun och, för större kommuner, kommundel.

Det kan nämnas att hyresmarknadens parter nyligen har skrivit till Boverket och efterfrågat en offentlig statistik. Organisationerna pekar på statistikens betydelse för bland annat de kollektiva hyresförhandlingarna och som konsumentinformation.

Regeringen har alltså redan tagit initiativ i frågan om hyresstatistik. Jag vill särskilt nämna att vikten av god konsumentinformation betonas i uppdraget till utredningen som nämns ovan.

Stockholm den 18 november 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.