Nationellt centrum för kvinnofrid

Skriftlig fråga 2016/17:869 av Ewa Thalén Finné (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-16
Överlämnad
2017-02-17
Anmäld
2017-02-21
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01
Besvarad
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. I uppdraget ingår även att erbjuda våldsutsatta kvinnor stöd. NCK startades 1994 och var Sveriges första specialistklinik för våldsutsatta kvinnor. År 2007 öppnades den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, som årligen besvarar drygt 31 000 samtal.

Hela verksamheten är i dag samlad i gemensamma lokaler på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Här arbetar utbildare, informatörer, administratörer, projektledare, utredare, forskare, experter, läkare, sjuksköterskor och socionomer.

Det dubbla uppdraget att kombinera forskning och utbildning med daglig kontakt med våldsutsatta kvinnor har varit en av framgångsfaktorerna för NCK:s utveckling. Någon motsvarande nationell organisation finns nämligen inte i något annat land i världen.

Det finns således många skäl till att NCK ska behålla sitt nationella uppdrag som kunskaps- och resurscentrum. I dag diskuteras dock NCK:s framtida organisation, och det finns planer på att stycka upp verksamheten och att flytta delar av verksamheten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att den viktiga verksamhet som NCK i dag bedriver värnas och inte slås sönder?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:869 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/01064/JÄM

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svaret är avsett att lämnas senast den 24 februari 2017

Svar på fråga 2016/17:869 av Ewa Thalén Finné (M) Nationellt centrum för kvinnofrid

Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att säkerställa att den viktiga verksamhet som NCK i dag bedriver värnas och inte slås sönder.

Arbetet för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är prioriterat av regeringen. Nyligen antogs en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2016/17:10). I samma skrivelse angav regeringen att den avser inrätta en jämställdhetsmyndighet med uppgift att bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. Myndigheten ska ansvara för uppföljning, analys, samordning och stöd utifrån de jämställdhetspolitiska målen, inte minst när det gäller delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Motivet till att inrätta en jämställdhetsmyndighet är att flera utvärderingar samstämmigt har understrukit behovet av en fast och permanent struktur på nationell nivå för att regeringen ska kunna säkerställa att jämställdhetspolitiska prioriteringar genomförs. Det är viktigt att föra samman uppdrag som i dag utförs av olika myndigheter så att arbetet för jämställdhet kan bedrivas mer samlat och effektivt. Till myndigheten kommer därför föras vissa uppgifter och uppdrag som idag utförs av olika myndigheter, bl.a. Uppsala universitet.

En organisationskommitté har i uppdrag att under 2017 förbereda och genomföra bildandet av myndigheten (dir. 2016:108). I uppdraget ligger bl.a. att i nära samarbete med berörd myndighet, i detta fall Uppsala universitet, hantera samtliga frågor som rör överförandet av uppdragen. En viktig utgångspunkt för överförandet är att upparbetad kunskap och erfarenhet ska tas tillvara och att arbetet kan bedrivas vidare utan avbrott. Från Uppsala universitets uppdrag om mäns våld mot kvinnor ska främst den kunskapsspridande delen av uppdraget föras över till jämställdhetsmyndigheten. Uppsala universitet ska fortsatt ansvara för uppdraget att samverka med Akademiska sjukhuset i Uppsala i frågor som rör den kliniska verksamheten och forskning med anknytning till den samt att analysera behovet av ny forskning inom området. Det ingår också i utredarens uppdrag att överväga och lämna förslag på om, och i så fall när, ansvaret för den nationella stödtelefon som Uppsala universitet driver kan överföras till myndigheten.

Liksom Ewa Thalén Finné är jag ytterst angelägen om att det inte blir några kompetensförluster eller avbrott i det viktiga arbetet mot mäns våld mot kvinnor i anslutning till överförande av uppdraget till den nya myndigheten. Jag kommer därför noga följa organisationskommitténs arbete för att förvissa mig om att så inte sker.

Stockholm den 24 februari 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.