nationella stomnätet

Skriftlig fråga 2001/02:288 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-27
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga 2001/02:288

av Birgitta Sellén (c) till näringsminister Björn Rosengren om nationella stomnätet

Regeringen har tidigare lovat att det nationella stomnätet ska nå ut till alla kommuner innan den sista december 2002 och att 98 % av landets medborgare ska få tillgång till bredband. Detta löfte verkar i dag inte kunna uppfyllas.

Det första delmålet om att 190 kommuner ska nås av det nationella stomnätet innan detta års slut kommer antagligen att klaras av, men då är det de större orterna som man når till. Hur blir det med övriga orter?

Det är extra viktigt att små kommuner och orter nås av stomnätet. Det handlar om en överlevnadsfråga i de orter som redan i dag har stor befolkningsminskning. Vem vill flytta till en ort där man inta kan koppla upp sig på nätet? För att få företagare att våga satsa i glesbygd så måste det finns bredband så man kan få möjlighet till snabba uppkopplingar.

För att klara av utbyggnaden av det nationella stomnätet innan den sista december 2002 så måste regeringen skjuta till mer pengar för att inte hela utbyggnaden ska försenas.

Min fråga till ministern är som följer:

Vad avser näringsministern vidta för åtgärder för att förverkliga visionen om att ett nationellt stomnät ska nå till alla kommuner den sista december 2002 och att bredband till alla medborgare ska kunna bli verklighet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:288 besvarad av

den 5 december

Svar på fråga 2001/02:288 om Nationella stomnätet

Näringsminister Björn Rosengren

Birgitta Sellén har frågat mig vad jag kommer att vidta för åtgärder för att förverkliga visionen om att ett nationellt stomnät ska nå alla kommuner sista december 2002 och att bredband till alla medborgare ska kunna bli verklighet.

Svenska kraftnät skulle enligt regeringens uppdrag bygga ut ett stomnät med hög överföringskapacitet till landets alla 289 kommunhuvudorter. Utbyggnad skulle ske på marknadsmässiga villkor och gällde upplåtande av nätkapacitet i form av s.k. svartfiber. Alla kommunhuvudorter skulle vara anslutna i december 2002.

Sedan uppdraget till Svenska kraftnät lämnades har marknadsläget och därmed förutsättningarna för en snabb utbyggnad kraftigt förändrats. Marknadsaktörernas och kommunernas intresse för nätutbyggnad har minskat avsevärt.

Genom Svenska kraftnäts egna stomnät, Triangelbolaget AB samt andra samverkande företag var 158 kommuner (55 % av landets kommuner) anslutna den 30 juni 2001. Ytterligare 60 kommuner beräknas kunna anslutas fram till december 2002. Ca 70 kommuner beräknas dock inte kunna anslutas vid denna tidpunkt.

Att alla kommuner får minst en anslutningspunkt till ett stomnät med hög överföringskapacitet är en viktig del av regeringens IT-politik. Regeringen har därför den 29 november beslutat att tillsätta en särskild utredare. Utredaren ska medverka till att förutsättningar skapas så att alla kommuners huvudorter får en anslutningspunkt till det som nät som regeringen uppdrog åt Affärsverket svenska kraftnät att bygga ut.

Regeringen har uppdragit åt utredaren att gå igenom förutsättningarna i de kommuner som inte bedöms få del av det marknadsmässiga utbudet genom uppdraget till Svenska kraftnät. Uppdraget innebär att utredaren ska, kommun för kommun, granska möjligheterna att utnyttja tillgängliga nät, bl.a. Banverkets nät, de stödformer som finns och andra resurser. Målet är att alla huvudorter ska kunna anslutas till ett öppet nationellt stomnät. Utredaren ska medverka till att, i de fall det är nödvändigt och möjligt, överenskommelser träffas om alternativ till det som avsågs i uppdraget till Svenska kraftnät. Exempel på sådana alternativ kan vara svart fiber hos någon annan nätägare, våglängder, kapacitet eller trådlöst. Målet ska vara möjligheter till anslutning till det öppna, nationella optostomnätet. Utredaren kan, om kommunerna önskar, biträda dem i förhandlingar med nätägare. Resultatet av arbetet ska redovisas den 31 maj 2002.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.