Till innehåll på sidan

Nationell gemensam digital infrastruktur för hälso- och sjukvården

Skriftlig fråga 2023/24:310 av Dzenan Cisija (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-27
Överlämnad
2023-11-29
Anmäld
2023-11-30
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

I regeringens budgetproposition för 2024 i utgiftsområde 9 (prop. 2023/24:1 utgiftsområde 9) anför regeringen att en nationell gemensam digital infrastruktur för hälso- och sjukvården där staten tar ett större ansvar ska införas. Det står också att infrastruktur med gemensamma standarder ska möjliggöra att hälsodata blir tillgängliga i hela vårdkedjan för all vård, såväl kommunal och regional vård som tandvård, oavsett huvudman. 

I dag hanteras stora delar av den region- och kommungemensamma digitala infrastrukturen för hälso- och sjukvården av Inera AB, som på uppdrag av regioner och kommuner samordnar, tillhandahåller och utvecklar sektorsspecifik arkitektur, infrastruktur och plattformar. Inera AB ägs av Sveriges Kommuner och Regioner (genom SKR Företag AB), alla regioner och av 288 kommuner. 

Inera driver dessutom ett antal gemensamma tjänster såsom 1177, Nationell patientöversikt och Journalen. Vissa tjänster används av invånare, andra av vårdpersonal. I och med SKR Företag AB:s förvärv av aktiemajoriteten i bolaget 2017 utvidgades Ineras uppdrag till att även omfatta kommunernas verksamhetsområden. Syftet var att öka tempot i digitaliseringen genom att återanvända Ineras kompetens och bredda Ineras tjänsteutbud till att även omfatta kommunernas behov av sammanhållen arkitektur och infrastruktur. 

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Jakob Forssmed:

 

Vilken del av nationell gemensam digital infrastruktur för hälso- och sjukvården ska staten ta ett större ansvar för, och ska Inera AB förvärvas till statens ägo? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:310 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

S2023/ 03132 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:310 av Dzenan Cisija (S)
Nationell gemensam digital infrastruktur för hälso- och sjukvården

Dzenan Cisija har frågat mig vilken del av nationell gemensam digital infrastruktur för hälso- och sjukvården staten ska ta ett större ansvar för och om Inera AB ska förvärvas till statens ägo.

Som Dzenan Cisija uppmärksammar framgår det av regeringens budgetproposition för 2024 att en nationell gemensam digital infrastruktur för hälso- och sjukvården där staten tar ett större ansvar ska införas.

Regeringen har som ett första steg i det arbetet gett E-hälsomyndigheten ett uppdrag att ta fram ett förslag till färdplan för genomförandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Inom ramen för förslaget till färdplan ska det framgå vilka förmågor som staten behöver etablera för att bygga upp en väl fungerande nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Det inbegriper att ange vilka förutsättningsskapande komponenter, och vilka stödjande och styrande strukturer som krävs för en sammanhållen digital infrastruktur och i vilken ordning detta bör genomföras.

I uppdraget ingår även att bedöma hur infrastrukturen bör förhålla sig till och samordnas med befintlig infrastruktur, som i stor utsträckning ägs av Inera AB. Det inbegriper bl.a. att analysera och ta ställning till frågor som förvärv, utbyggnad eller ombyggnad av nuvarande infrastruktur eller om det är ändamålsenligt att bygga nya tjänster med liknande funktionalitet som nuvarande infrastruktur. I bedömningen ska kostnadseffektivitet och genomförbarhet beaktas.

Frågan utreds således inom ramen för E-hälsomyndighetens uppdrag som regeringen sedan får ta ställning till. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 mars 2024.

Stockholm den 6 december 2023

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.