nationaldagen som allmän helgdag

Skriftlig fråga 2002/03:435 av Gylling, Johnny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-24
Anmäld
2003-01-24
Besvarad
2003-01-29
Svar anmält
2003-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga 2002/03:435

av Johnny Gylling (kd) till statsminister Göran Persson om nationaldagen som allmän helgdag

Den 17 januari 2002 beslutade riksdagen att den svenska nationaldagen, den 6 juni, ska bli allmän helgdag och att det ankommer på regeringen att utarbeta ett förslag med denna innebörd. Enligt min mening är denna fråga av stor vikt för integrationen. Den svenska flaggan och nationaldagen utgör tillsammans viktiga symboler för gemenskap och känsla för vårt Sverige. En helgdag med festligheter och ceremonier för att välkomna nya medborgare kan skapa ökad samhörighet. Det är också viktigt att flaggan och nationaldagen inte förknippas med nationalsocialism. Därför bekymrar det mig att regeringen dröjer med att verkställa riksdagens beslut.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsministern:

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag redan i år blir allmän helgdag?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:435 besvarad av

den 29 januari

Svar på fråga 2002/03:435 om nationaldagen som allmän helgdag

Statsrådet Pär Nuder

Johnny Gylling har frågat statsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag redan i år blir allmän helgdag. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Nationaldagen den 6 juni ska bli allmän helgdag. Men det är nödvändigt att noga överväga konsekvenserna för framför allt samhällsekonomin av att inrätta en ny allmän helgdag. Nationaldagsutredningen gjorde på sin tid bedömningen att en förutsättning för att den 6 juni skulle kunna bli allmän helgdag var att en annan sådan helgdag togs bort och utredningen föreslog mot den bakgrunden att annandag pingst skulle avskaffas. Det förslaget, som presenterades år 1994, ledde inte till lagstiftning.

Förutsättningarna för att inrätta den 6 juni som allmän helgdag måste utredas på nytt. Jag har anledning att tro att regeringen inom en snar framtid ska kunna tillsätta den utredning som ska möjliggöra att den 6 juni införs som allmän helgdag.

Den 6 juni kan alltså inte bli allmän helgdag redan i år. Allt lagstiftningsarbete kräver tid och det är här särskilt viktigt att så många intressegrupper som möjligt får komma till tals. Ändringen måste också träda i kraft i så god tid före reformen så att berörda, till exempel arbetsmarknadens parter, får tillräckligt lång tid på sig för att anpassa sig efter de nya förhållandena. Min förhoppning är att regeringen ska kunna lämna ett förslag till riksdagen under våren 2004 och att den 6 juni blir allmän helgdag år 2005.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.