Narkolepsidrabbade

Skriftlig fråga 2016/17:1179 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-04-03
Överlämnad
2017-04-03
Anmäld
2017-04-04
Sista svarsdatum
2017-04-12
Svarsdatum
2017-04-13
Besvarad
2017-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Enligt nya uppgifter i SVT Nyheter är försäkringsbranschens utgångspunkt och förslag att invaliditetsklassa dem som drabbats av narkolepsi i samband med pandemivaccinering till mellan 5 och 20 procent. Detta motsvarar samma klassning som vid förlust av en tumme. Ersättningen till de drabbade av narkolepsi skulle då bli mellan 70 000 och 300 000 kronor. I Norge har motsvarande klassning skett upp till och med 59 procent.

Den överenskommelse som fattats mellan Alliansens fyra partier och regeringen innebär i korthet att staten ska garantera och ta det yttersta ansvaret för ersättningen till de drabbade av narkolepsi inom ramen för befintlig lagstiftning, regelverk och grundläggande principer om likabehandling för alla individer som drabbats av läkemedelsskador.

Detta innebär konkret att ersättningen maximalt kan uppgå till 10 miljoner kronor per person inom ramen för läkemedelsförsäkringen. Statens del träder in när läkemedelsförsäkringens ersättningstak för skador nås. Samtliga partier som ingått denna överenskommelse har lovat att det årligen ska ske uppföljning angående bland annat forskningsläge och utveckling.

Vi har lovat och ska självklart kontinuerligt och noga följa utfall, uppföljning och utvärdering av hur ersättningen fungerar till de drabbade, och vi moderater tar ansvar för ingångna avtal och överenskommelser som vi ställer oss bakom, bland annat att uppföljningen verkligen kommer till stånd. Nu har det gått ett år sedan riksdagen fattade beslut om lagstiftningen, och det är angeläget att regeringen fullföljer sitt ansvar. Beroende på utfall är vi beredda och öppna för att beakta frågan, utkräva ansvar av regeringen och vidta korrigeringar om det krävs, tillsammans med övriga partier som ingått i överenskommelsen.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

På vilket sätt följer statsrådet och regeringen upp den angelägna lagstiftningen kring ersättning för dem som drabbats av narkolepsi i samband med pandemivaccinering, så att enskilda och anhöriga inte drabbas ytterligare när det gäller ersättningen av läkemedelsskador inom ramen för den ingångna överenskommelsen om ersättning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1179 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/02112/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1179 av Cecilia Widegren (M) Narkolepsidrabbade

Cecilia Widegren har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen följer upp den angelägna lagstiftningen kring ersättningen för dem drabbade av narkolepsi i samband med pandemivaccineringen, så att enskilda och anhöriga inte drabbas ytterligare när det gäller ersättning av läkemedelsskador inom ramen för den ingångna överenskommelsen om ersättning.

Det har nu gått drygt nio månader efter att lagen om statlig ersättning till personer som insjuknat i narkolepsi har trätt i kraft. Under den tiden har Kammarkollegiet påbörjat sitt arbete med att gå igenom ansökningar och bedöma samband. Vidare har regeringen gett Vetenskapsrådet i uppdrag att uppdatera tidigare gjorda kartläggning av forskning inom området.

Vad gäller arbetet som bedrivs av Svensk Försäkring i egenskap av branschorganisation så har de uppdraget från sina medlemmar att innefatta narkolepsi i sina tabellverk. Detta är något som staten inte har någon del av utan hanteras av branschen. Det aktuella förslaget är också ett förslag som remitterats snarare än ett slutgiltigt ställningstagande.

Regeringen har en överenskommelse med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om att följa utvecklingen på området och stämma av utfallet av lagstiftningen. Detta är något som regeringen självklart kommer att fullfölja. Jag avser att bjuda in till ett första möte, och för gärna dialog om lämplig tidpunkt för ett sådant möte

Stockholm den 13 april 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.