Till innehåll på sidan

näringspolitiska insatser vid förändrad statlig verksamhet

Skriftlig fråga 2004/05:74 av Gustavsson, Lennart (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-01
Besvarad
2004-10-06
Svar anmält
2004-10-12
Anmäld
2004-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 oktober

Fråga 2004/05:74

av Lennart Gustavsson (v) till näringsminister Leif Pagrotsky om näringspolitiska insatser vid förändrad statlig verksamhet

När privata företag, som bland annat Saab, aviserar förändringar som dramatiskt kan komma att påverka en regions förutsättningar för tillväxt agerar näringsministern engagerat. Detta är positivt.

När regeringen i försvarspropositionen aviserar förändringar i statlig verksamhet som direkt påverkar en regions förutsättningar för utveckling och tillväxt förutsätter jag samma engagemang från ministern. I försvarspropositionen (prop. 2004/05:5) sägs bland annat: "När det gäller LA-region Arvidsjaur och dess näromgivning blir de regionala konsekvenserna mycket allvarliga."

Min fråga till näringsminister Leif Pagrotsky blir följande:

På vilket sätt kommer ministerns engagemang för tillväxt och utveckling konkret att ta sig uttryck när det gäller insatser för att möta konsekvenser av förändrad statlig verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:74 besvarad av

den 6 oktober

Svar på fråga 2004/05:74 om näringspolitiska insatser vid förändrad statlig verksamhet

Statsrådet Ulrica Messing

Lennart Gustavsson har frågat näringsminister Leif Pagrotsky på vilket sätt hans engagemang för tillväxt och utveckling konkret kommer att ta sig uttryck när det gäller insatser för att möta konsekvenser av förändrad statlig verksamhet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag väljer att besvara frågan utifrån de planerade förändringarna i Försvarsmaktens grundorganisation som redovisats i propositionen (2004/05:5) Vårt framtida försvar.

Låt mig först säga att den oro som många försvarsanställda och andra berörda känner ska tas på allvar. Regeringen har ett ansvar för att stödja de människor och de regioner som påverkas av förändringarna inom försvaret. Regeringen kommer att ta ett särskilt stort ansvar i form av riktade åtgärder till de regioner som berörs mest av försvarsomställningen, det vill säga Östersund, Arvidsjaur, Kristinehamn och Gotland.

Redan i försvarspropositionen presenteras en rad specifika insatser för dessa regioner.

Därutöver inleds ett särskilt omställningsarbete för att stödja de mest berörda regionerna. Till grund för detta ligger det omfattande arbete som redan bedrivs inom ramen bland annat för den regionala utvecklingspolitiken, näringspolitiken och arbetsmarknadspolitiken.

Regeringen har bland annat uppdragit till landshövdingarna vid Länsstyrelserna i Jämtlands, Norrbottens, Värmlands och Gotlands län att, i nära samråd med andra viktiga aktörer, föreslå lämpliga åtgärder för ökad konkurrenskraft, hållbar tillväxt och sysselsättning.

Därutöver har regeringen uppdragit till särskilda kontaktpersoner att, för regeringens räkning, följa och aktivt delta i länsstyrelsens arbete. Kontaktpersonens fokus ska vara det lokala näringslivets dynamik, samverkan och förnyelse.

Förre riksdagsledamoten Jan Bergqvist har också utsetts till statlig utredare med uppdraget att föreslå lämpliga lokaliseringar av statliga arbetstillfällen till Östersund, Arvidsjaur, Kristinehamn och Gotland. Hans uppdrag ska redovisas till regeringen senast den 15 januari 2005. Regeringen avser att återkomma i vårpropositionen med konkreta bedömningar och förslag utifrån Jan Bergqvists uppdrag.

Det arbete och de åtgärder som regeringen nu vidtar med anledning av försvarsbeslutet bygger till stora delar av erfarenheten från tidigare försvarsomställningsarbete.

Min sammantagna bedömning är att de mest berörda regionerna, med regeringens aktiva stöd, på sikt framgångsrikt kommer att kunna hantera de omställningsproblem som uppstår med anledning av kommande försvarsomställning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.