Till innehåll på sidan

Näringspolitiska initiativ för grönt flygbränsle

Skriftlig fråga 2020/21:997 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-14
Överlämnad
2020-12-15
Anmäld
2020-12-16
Svarsdatum
2020-12-29
Sista svarsdatum
2020-12-29
Besvarad
2020-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Flyget är och kommer för lång tid framöver att vara det trafikslag som kan erbjuda långväga tillgänglighet med rimlig restid. Men flyget behöver precis som alla branscher ställas om och bli mer hållbart, och med rätt åtgärder kan flyget bli fossilfritt. Elflyg nämns ofta, men elflyg har sina begränsningar i effekt, vilket visar sig i begränsningar av flygsträcka och flygkraft för tunga transporter.

Vägen mot fossilfrihet består av många olika insatser, och den senaste tiden har allt större hopp satts till användningen av grön vätgas som ersättning för dagens flygfotogen. Nyligen presenterade Airbus sina nya konceptflygplan för fossilfritt flyg, vilka alla bygger på någon form av vätgasdrift. Stora satsningar på vätgas sker nu i Europas ledande flygnationer och görs av EU. Sverige får inte halka efter i denna utveckling. Med utgångspunkt i känd forskning vet vi att vätgasflyget kräver avancerad men inte revolutionerande teknik. Svenska högskolor och svensk industri har inlett forskning om tekniken för vätgasdrivna flygplan. Andra europeiska länder planerar också för vätgasflyg. Sverige behöver nu snabbt öka satsningarna och också det internationella samarbetet.

Sveriges största civila flygindustri GKN Aerospace i Trollhättan har presenterat hur flyget kan bli fossilfritt, vilken roll vätgasen har i detta och hur svensk industri kan ta en ledande roll i denna utveckling. Men det krävs att Sverige vågar satsa, politiskt och ekonomiskt – inte minst genom att de företag som utvecklar vätgastekniken får goda förutsättningar att verka.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är därför:

Avser näringsministern att ta några konkreta näringspolitiska initiativ för att skapa en god miljö för innovativa forsknings- och utvecklingsföretag som tar fram vätgasteknik?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:997 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:997 av Ann-Sofie Alm (M)
Näringspolitiska initiativ för grönt flygbränsle

Ann-Sofie Alm har frågat mig om jag avser att ta några konkreta näringspolitiska initiativ för att skapa en god miljö för innovativa forsknings- och utvecklingsföretag som tar fram vätgasteknik.

Vätgas är en av många energibärare med potential att bidra till minskade växthusgasutsläpp och en viktig pusselbit i att nå nettonoll växthusgasutsläpp till 2045. Inom EU växer intresset för vätgas, inte minst i länder med väl utvecklad naturgasinfrastruktur. Flera medlemsstater i EU har också, eller håller på att ta fram, nationella vätgasstrategier. I Sverige har både industrins intresse och statens satsningar fokuserat på vätgastillämpningar där billigare fossilfria alternativ inte fungerar.

Regeringen stödjer vätgasutvecklingen både genom forskning och industriellt orienterade program som Industriklivet. Statens energimyndighet har hittills finansierat vätgasprojekt med över en halv miljard kronor. Vätgas kommer att behandlas både i den elektrifieringsstrategi som regeringen tar fram och i den elektrifieringskommission som nu är tillsatt. Initiativet Fossilfritt Sverige kommer även att ta fram en strategi för hur användning av vätgas inom olika värdekedjor och sektorer kan accelerera utvecklingen mot att Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland. Fossilfritt Sveriges ambition är att presentera sin strategi under våren 2021 och regeringen kommer att ta del av den med intresse.

Regeringen har nyligen gett Statens energimyndighet i uppdrag att möjliggöra för företag att delta i ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI) med inriktning vätgas. IPCEI utgör ett av flera verktyg för att stärka de industriella ekosystemen genom att undanröja marknadsmisslyckanden. Projekten ska bidra till den gröna eller digitala omställningen, i den utsträckning det är nödvändigt för att uppnå samhällsekonomiskt effektiva utfall. Uppdraget pågår under perioden 2021–2027.

Regeringen har specifikt för flyget gett Statens energimyndighet i uppdrag att förlänga satsningen på att främja hållbara biobränslen för flyg och samtidigt utvidga uppdraget till att omfatta samtliga hållbara förnybara bränslen för flyg. Därutöver ska satsningen vidgas till att omfatta forskning och utveckling av dels elflyg, dels vätgasdrift, inklusive tanknings- och laddinfrastruktur. För 2021 får högst 50 miljoner kronor användas och för 2022 beräknas högst 50 miljoner kronor användas för uppdraget, varav minst 5 miljoner kronor årligen på elflyg.

Vi ska nå våra klimatmål och dra nytta av de nya möjligheterna för energisystemet. Jag är övertygad om att vätgasteknik också i fortsättningen kommer vara en av många tekniker som fortsätter utvecklas. Mycket arbete pågår redan, och regeringen analyserar fortlöpande vilka ytterligare åtgärder som kan behövas för att utveckla möjligheterna att tillvarata vätgasens potential.

Stockholm den 23 december 2020

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.