Till innehåll på sidan

Näringsdepartementets långa handläggningstider

Skriftlig fråga 2018/19:779 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-06-14
Överlämnad
2019-06-14
Anmäld
2019-06-17
Sista svarsdatum
2019-06-26
Svarsdatum
2019-07-18
Besvarad
2019-07-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I konstitutionsutskottets höstgranskning (2018/19:KU10) riktades bland annat stark kritik mot Näringsdepartementets långa handläggningstider. Den längsta uppmätta tiden för ”tid mellan avslutad brevväxling och beslut” bland de ärenden som granskades var 19 månader. Denna tid ansåg KU, med all rätt, vara alltför lång.

Den 1 september 2016 beslutade kommunfullmäktige i Västerås att anta en detaljplan för ett nytt ridcentrum i Västerås. Anledningen till detta är att den gamla ridanläggningen inte längre uppfyller kraven för god djuromsorg eller de krav man i dag bör ställa på anpassning för funktionsnedsatta. Det gamla centret ligger dessutom inklämt bland villaområden, och det finns ett behov av att i stället bygga bostäder på detta område.

Den 7 oktober beslutar Länsstyrelsen i Västmanlands län att överpröva fullmäktiges beslut med motiveringen att man kunde anta att ett riksintresse som den aktuella detaljplanen berörs av inte tillgodosetts (U25).

Kommunstyrelsen har beslutat att överklaga länsstyrelsens beslut hos regeringen. Överklagandet skickades till regeringen den 30 november 2016 (att överklaga Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut, dnr 404-4439-16, att upphäva kommunfullmäktiges i Västerås beslut från den 1 september 2016, § 241, att anta detaljplan för del av Badelunda Tibble 3:15, Ridanläggning).

Det har ännu inte inkommit något beslut i ärendet. Den tid som gått är 30 månader, vilket är betydlig längre än den tid som KU-granskningen tyckte var anmärkningsvärt lång.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad anser ministern är en rimlig handläggningstid för ett ärende som behandlas av Näringsdepartementet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:779 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



Fi2019/02386

/SPN

Finansdepartementet

Finansmarknads- och bostadsministern

biträdande finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:779 av Åsa Coenraads (M)
Näringsdepartementets långa handläggningstider

Åsa Coenraads har frågat näringsministern vad han anser är en rimlig handläggningstid för ett ärende som behandlas av Näringsdepartementet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den ärendetyp som omfattades av konstitutionsutskottets höstgranskning 2018 gällde överklagade beslut om upplåtelse av statens mark ovan odlings-gränsen och på renbetesfjällen. De handläggs av Näringsdepartementet. Detaljplaner av det slag som Åsa Coenraads tar upp i sin fråga omfattades inte av konstitutionsutskottets höstgranskning 2018 och handläggs numera av Finansdepartementet.

Regeringskansliet strävar efter att handlägga förvaltningsärenden snabbt och kostnadseffektivt utan att rättssäkerheten eftersätts. Ambitionen är således att hålla ärendebalanserna nere och omloppstiderna korta.

Så snart ett ärende är tillräckligt berett inom Regeringskansliet tar regeringen upp och prövar överklagade detaljplaner. Överklagandeärenden är ofta komplexa och innebär avvägningar mellan allmänna och enskilda intressen. Det är därför av stor vikt att den här typen av ärenden bereds omsorgsfullt.

Jag har sedan jag tillträtt som bostadsminister arbetat för att minska på ärendebalansen och en skyndsam hantering. Regeringen har under våren fattat flera beslut i överklagandeärenden.

Jag förstår betydelsen för kommunen och andra aktörer av att få ett skyndsamt avgörande av den överklagande detaljplanen. Avsikten är att ärendet ska avgöras så fort som möjligt, men det går inte att utlova när det kommer att ske.

Stockholm den 18 juli 2019

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.