Namibias kränkningar av HBT-personer

Skriftlig fråga 2005/06:1705 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-26
Anmäld
2006-05-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-06-01
Besvarad
2006-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 maj

Fråga 2005/06:1705 av Tasso Stafilidis (v) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Namibias kränkningar av HBT-personer

Namibia tillhör de ca 70 länder där homosexuella förbindelser, även mellan vuxna, är förbjudna. Officiella företrädare för den namibiska regeringen har vid flera olika tillfällen uttalat sig nedsättande om HBT-personer och också krävt att polisen aktivt ska fängsla homosexuella. Regeringens inställning har medfört att situationen för HBT-personer är mycket dålig i landet och misshandel och trakasserier från polisens sida är vanligt förekommande.

Namibias president Hifikepunye Pohamba har nyligen varit i Sverige på ett officiellt besök. Detta borde ha varit ett utmärkt tillfälle för Sverige att påtala de namibiska kränkningarna av HBT-personers mänskliga rättigheter.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Jan Eliasson:

På vilket sätt såg utrikesministern till att Sverige vid den namibiska presidentens besök påtalade Namibias kränkningar av HBT-personers mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1705 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2005/06:1705 om Namibias kränkningar av HBT-personer

Utrikesminister Jan Eliasson

Tasso Stafilidis har frågat mig på vilket sätt Sverige uppmärksammade Namibias kränkningar av HBT-personers mänskliga rättigheter i samband med besöket av den namibiske presidenten Pohamba nyligen.

Låt mig börja med att understryka att den svenska regeringen fäster stor vikt vid frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Sådan diskriminering står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter, och är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Namibias författning förbjuder diskriminering i allmänna termer, men det är i lag förbjudet att idka sodomi. Vidare kommer den lag mot diskriminering i arbetslivet från 1992, som bland annat förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning, att förlora denna diskrimineringsgrund i och med en revidering av lagen som träder i kraft den 1 juli i år. Detta är en negativ utveckling, som är att djupt beklaga. 

President Pohamba har, såvitt den svenska regeringen känner till, inte gjort några nedvärderande uttalanden om HBT-personer. Det finns också vissa tecken på en större förståelse för HBT-personers situation hos den nya regeringen. I förslaget till nationell handlingsplan mot hiv/aids, som Namibia utarbetar tillsammans med internationella samarbetspartners, finns ett avsnitt som understryker vikten av att homosexuella inte får diskrimineras. Sådana positiva uttryck är viktiga att bygga vidare på i den fortsatta dialogen mellan Sverige och Namibia.

Sverige för en kontinuerlig dialog med namibiska företrädare om MR-frågor, inklusive frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning. President Pohambas besök i Sverige den 8@10 maj var huvudsakligen inriktat på kontakter med det svenska näringslivet, men frågan om respekten för MR togs upp vid de politiska överläggningar som hölls i samband med besöket.

Det kan vidare tilläggas att Sverige stödjer två organisationer, Legal Assistance Center (LAC) och National Society for Human Rights (NSHR), som verkar för att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna i Namibia.

Sverige kommer att fortsätta att aktivt uppmärksamma frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning både bilateralt och i multilaterala sammanhang.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.