Nagorno-Karabach

Skriftlig fråga 2020/21:330 av Robert Halef (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-02
Överlämnad
2020-11-02
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Enklaven Nagorno-Karabach har sedan 1990-talet varit militärt kontrollerat av Armenien och är en självständig region som främst bebos av armenier. När Sovjetunionen föll samman genomfördes en folkomröstning som resulterade i en självständighetsförklaring från Azerbajdzjan, och befolkningen önskar fortfarande att Nagorno-Karabach ska vara en självstyrande region med nära band till Armenien.

Armenien har gjort stora demokratiska framsteg under de senaste åren och har viktiga partnerskap och samarbetsavtal med Europeiska unionen. Genom det östliga partnerskapet har samarbetet mellan EU och Armenien stärkts under det senaste decenniet. Av de tio länder som ingår i partnerskapet är Armenien ett av de länder som har gjort störst demokratiska framsteg.

Konflikten med grannlandet Azerbajdzjan om enklaven Nagorno-Karabach har under åren lett till krig, och situationen har länge varit spänd mellan länderna. Ett flertal fredssamtal har hållits mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno-Karabachs framtida tillhörighet genom den utsedda Minskgruppen inom ramen för OSSE. Detta har inte gett något resultat.

Under den senaste månaden har Azerbajdzjan planerat koordinerade attacker på områden i regionen, och Armenien har besvarat de militära attackerna. Flera hundra invånare på båda sidor har dödats, tusentals är skadade och tiotusentals har flytt undan den militära konfrontationen.

Att Turkiet ger stöd åt Azerbajdzjan förvärrar situationen och minskar möjligheten till varaktig vapenvila och fred. Det lilla kristna landet Armenien med ca 3 miljoner invånare omges av tre angränsande muslimska länder: Azerbajdzjan, Turkiet och Iran med ca 160 miljoner invånare. Armenien behöver nu EU:s, OSSE:s och Minskgruppens stöd.

OSSE kommer att ledas av Sveriges utrikesminister om två månader, och Sverige bör med kraft agera mot den militära aggressionen från diktaturen Azerbajdzjan och verka för vapenvila och dialog om fred och försoning. Än så länge har Armeniens vädjan om en hållbar vapenvila och dialog avvisats av diktatorn i Azerbajdzjan som ställer ultimatum om att enklaven Nagorno-Karabach ska införlivas med Azerbajdzjan – inga andra alternativ accepteras. 

Flera vapenvilor har blivit brutna, och läget är låst. Samtidigt fortsätter civila att drabbas i konflikten. All utländsk inblandning bör fördömas, och invånarna i Nagorno-Karabach bör fortsättningsvis få bestämma över sin framtid.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt kommer ministern, via Minskgruppen och OSSE, att verka för en hållbar vapenvila och självbestämmande för befolkningen i Nagorno-Karabach?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:330 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:324 av Björn Söder (SD) Fredsbevarande insatser i konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien och fråga 2020/21:330 av Robert Halef (KD) Nagorno-Karabach

Björn Söder har frågat mig om jag kommer att ta ett initiativ inom FN för att få till stånd en fredsbevarande insats i FN:s regi och vilka övriga åtgärder jag kommer att vidta utifrån ett svenskt perspektiv för att få ett slut på Azerbajdzjans och Turkiets aggressioner gentemot Armenien. Robert Halef har frågat mig på vilket sätt jag, via Minskgruppen och OSSE, kommer att verka för en hållbar vapenvila och självbestämmande för befolkningen i Nagorno-Karabach. Jag besvarar frågorna samlat.

Regeringen välkomnar att Armenien och Azerbajdzjan natten till den 10 november kom överens om en vapenvila. Striderna har varit intensiva och orsakat mänskligt lidande och betydande skador. Sverige fördömer attacker riktade mot civila och civil infrastruktur. Internationell humanitär rätt måste följas. Den humanitära situationen är mycket allvarlig; tiotusentals civila har tvingats fly konfliktområdet, och bostadsområden och civila inrättningar som skolor och sjukhus har förstörts. Situationen förvärras av utbredd spridning av covid-19, som myndigheterna har saknat kapacitet att omhänderta på grund av striderna. Sverige stödjer Internationella röda korskommitténs humanitära arbete i området med 20 miljoner kronor.

Vi söker nu mer information om den överenskommelse som har slutits och hur den ska genomföras. Klart är att konflikten inte är över och att många frågor återstår att lösa ut. Det är därför viktigt att OSSE och det internationella samfundet förblir engagerat för en långsiktigt hållbar förhandlingslösning. I samband med att jag vid årsskiftet tar över posten som ordförande i OSSE kommer jag att fortsätta stödja ansträngningarna för detta.

Stockholm den 11 november 2020 –

Ann Linde –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.