myndighetsutövning för privatläkare

Skriftlig fråga 2000/01:1488 av Johansson, Carl-Axel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-03
Besvarad
2001-07-24
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga 2000/01:1488

av Carl-Axel Johansson (m) till socialminister Lars Engqvist om myndighetsutövning för privatläkare

Sjukvården omstruktureras på många håll till driftsformer i privat regi för att skapa den mångfald som behövs. I sjukvården sker tidvis myndighetsutövning, som t.ex. vård vid vissa psykiska sjukdomar mot patientens vilja. Det kan också gälla utredning av misstänkt rattonykterhet/-fylleri. Polisen kan då ha behov av hjälp från sjukvården för provtagning, som då sker mot den misstänktes vilja och därför måste utföras genom myndighetsutövning.

Nuvarande lag medger endast offentligt anställd läkare att utföra den myndighetsutövning som kan behövas, vilket är olyckligt. Inte minst försvåras polisens arbete i omhändertagandet och utredning av misstänkt rattonykterhet/-fylleri, eller annat missbruk som utgör hinder för körkortsinnehav.

Det är olyckligt att lagen inte anpassats till den omstruktureringsprocess som nu pågår inom sjukvården. Den riskerar därför att bli ett allt större hinder för t.ex. polisens framtida arbete. Inte minst hindras sjukvård driven i privat regi att stödja polisen, då man inte har rätt till den myndighetsutövning, som måste ske i dessa utredningsärenden. Dessutom riskerar utredningen att fördröjas genom dessa hinder, vilket inte kan anses trovärdigt för rättssäkerheten.

Vilka åtgärder avser socialministern vidta så att privatdriven sjukvård ges rätt till denna myndighetsutövning?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1488 besvarad av

den 25 juli

Svar på fråga 2000/01:1488 om myndighetsutövning för privatläkare

Socialminister Lars Engqvist

Carl-Axel Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att privatdriven sjukvård ges rätt till myndighetsutövning.

Vid kommunala entreprenader inom hälso- och sjukvården är det i dag inte tillåtet att överlämna uppgifter som innebär myndighetsutövning. Socialutskottet uttalade i betänkandet 1999/2000:SoU13, Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård, att det är av största vikt att utreda frågan om vilka befogenheter enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) och lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) som bör tillkomma de läkare som till följd av entreprenadavtal utför tjänster åt ett landsting utan att vara anställda av landstinget.

Regeringen har, med anledning av socialutskottets betänkande, tillsatt en intern utredning som primärt ska titta på frågor om myndighetsutövning inom psykiatrivården men även inom sjukvården i övrigt. I utredningen kommer bl.a. innebörden av begreppet läkare i allmän tjänst att analyseras och vilka anställnings-/uppdragsförhållanden som kan anses vara innefattade i begreppet. En kartläggning kommer att göras av områden inom hälso- och sjukvården där läkare ägnar sig åt myndighetsutövning och där skillnader finns mellan offentliga vårdgivares och privata vårdgivares befogenheter. Argument för och emot att överlämna uppgifter som innebär myndighetsutövning till privata vårdgivare som har entreprenadavtal med landstingen, kommer också att lämnas. Utredningsarbetet beräknas att påbörjas i september 2001.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.