Till innehåll på sidan

Myndighetskompetens när det gäller frågan om religionsbyte

Skriftlig fråga 2009/10:364 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-16
Anmäld
2009-12-16
Besvarad
2009-12-22
Besvarad
2009-12-30
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2009/10:364 Myndighetskompetens när det gäller frågan om religionsbyte

av Lennart Sacrédeus (kd)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Till Sverige kommer många konvertiter som flyr religiös förföljelse och förtryck i sitt hemland. I Sverige är dessa flyktingars asylansökan helt beroende av Migrationsverkets kunnande och kompetens i att avgöra om ett religionsbyte verkligen är trovärdigt.

Ett exempel, som medierna har uppmärksammat, är en kvinna från Mellanöstern som gått över till kristendomen från islam och låtit döpa sig i Sverige. I hemlandet har den lägenhet hon och hennes man hade tillsammans bränts ner av släktingar. Två av deras barn som fanns kvar fick svåra brännskador.

Förutom hotbrev, som intensifierades efter hennes dop, blev kvinnan under hösten överfallen utanför sin nya hemförsamling i Stockholm då en maskerad man misshandlade och knivhögg henne. Mannen sa att "trodde du inte att vi skulle hitta dig" på samma arabiska dialekt som talas i hennes hemland.

Efter Migrationsverkets negativa besked avslog Migrationsdomstolen överklagan med motiveringen att konverteringen inte är trovärdig. Stockholmspastorn Kjell Waern från Evangeliska frikyrkan, EFK, med 35 års yrkeserfarenhet av såväl församlings- som socialt arbete, har haft kontakt med kvinnan under en längre tid. Waern går i god för att kvinnans omvändelse är uppriktig och ifrågasätter därmed domstolens kompetens att avgöra trovärdighetshalten i kvinnans religionsbyte.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa och höja migrationsinstansernas kompetens och kunnande i att avgöra trovärdighetshalten vid något så personligt och existentiellt som ett religionsbyte?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:364 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 22 december

Svar på fråga

2009/10:364 Myndighetskompetens när det gäller frågan om religionsbyte

Statsrådet Tobias Billström

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa och höja migrationsinstansernas kompetens och kunnande i att avgöra trovärdighetshalten vid något så personligt och existentiellt som ett religionsbyte.

Frågan är ställd mot bakgrund av ett enskilt ärende. Jag är, som Lennart Sacrédeus känner till, förhindrad att uttala mig i ett enskilt fall men vill allmänt framhålla följande.

Utgångspunkten i ett asylärende är att det ankommer på den som söker asyl att göra troligt att han eller hon är i behov av internationellt skydd. Det är sedan Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas uppgift att på de skäl som anförts i ett asylärende avgöra om det i det enskilda fallet finns grund för uppehållstillstånd.

Migrationsverket och migrationsdomstolarna har möjlighet att inhämta ett yttrande över en fråga som kräver särskild sakkunskap. Instanserna ska göra en värdering av trovärdigheten i det som anförts och en samlad bedömning av ärendet i dess helhet. Expertutlåtanden kan vara en viktig del av denna bedömning.

Jag har fullt förtroende för att Migrationsverket och migrationsdomstolarna arbetar för att öka det egna kunnandet inom sakområden där det är särskilt påkallat. Ett sådant arbete med att höja och bibehålla kompetensen pågår också kontinuerligt inom myndigheterna.

För närvarande ser jag därför inte att det finns någon anledning att vidta åtgärder för att säkerställa och höja Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas kompetens och kunnande i att avgöra trovärdigheten hos enskilda personer som åberopar religionsbyte som skäl för sina asylansökningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.