Myndighetskluster

Skriftlig fråga 2019/20:185 av Dennis Dioukarev (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-15
Överlämnad
2019-10-16
Anmäld
2019-10-17
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Myndigheterna i Sverige följer i dag inte några riktlinjer kring samlokalisering av regionala huvudkontor, och därför kan individer med ärenden hos flera myndigheter tvingas färdas kilometerlånga avstånd för att komplettera sina ärenden med uppgifter. Detta blir påtagligt för äldre pensionärer, då de kan ha fysiska svårigheter såväl som ekonomiska hinder för att ta sig fram, samt för personer i behov av assistanshjälp.

För att göra omfattande ärenden mer tidseffektiva och fysiskt tillgängliga bör myndigheternas regionala huvudkontor samlokaliseras. Förutom tillgängligheten för individer skulle även myndigheterna gynnas av att sättas i ett tätt sammanbundet kluster, eftersom korta fysiska avstånd skulle bidra till en ökad interaktion mellan myndighetsanställda samt möjliggöra en snabbare kommunikation och därmed på sikt leda till en produktivitetshöjning. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Lena Micko:

 

Har statsrådet och regeringen för avsikt att arbeta för en ökad samlokalisering av relevanta svenska myndigheter, eller kommer landets sjukskrivna och pensionärer även fortsättningsvis att tvingas resa långa avstånd för att hantera sina ärenden?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:185 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2019/03476/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:185 av Dennis Dioukarev (SD) Myndighetskluster

Dennis Dioukarev har frågat om jag och regeringen har för avsikt att arbeta för en ökad samlokalisering av relevanta svenska myndigheter, eller om landets sjukskrivna och pensionärer även fortsättningsvis kommer att tvingas resa långa avstånd för att hantera sina ärenden.

Service till privatpersoner, företagare och bolag är en central del av många myndigheters verksamhet. Trots att utvecklingen går mot allt fler digitala tjänster har såväl privatpersoner som företagare behov av att fysiskt kunna möta myndigheter för service.

Från och med den 1 juni 2019 ansvarar Statens servicecenter för en sammanhållen organisation för lokal statlig service, där service avseende Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ingår. Idag finns det 113 statliga servicekontor, där det finns möjlighet att få service avseende dessa myndigheter på ett och samma ställe.

Arbetet med att utveckla den lokala statliga serviceorganisationen fortgår. Ett viktigt steg i detta arbete är de förberedelser som pågår för att servicekontoren framöver också ska ge service avseende Arbetsförmedlingen.


I budgetpropositionen för 2020 föreslår regeringen även ökade resurser till Statens servicecenter för att etablera nya servicekontor med start redan nästa år. I regeringsförklaringen meddelade statsministern att fyra av dessa nya servicekontor ska öppna i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele. Med servicekontor på fler platser i landet förbättras möjligheterna för enskilda och företag att få samlokaliserad service från de statliga myndigheterna.

Regeringen har även sett behovet av ökad regional hänsyn - inom ramen för myndigheternas ansvarsområden - när myndigheter fattar beslut om lokalisering. Regeringen har därför beslutat om en ny förordning om statliga myndigheters lokalisering som trädde i kraft den 1 juni 2019.

Stockholm den 22 oktober 2019



Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.