myndighetsbeslut som inte verkställs

Skriftlig fråga 2000/01:38 av Arvidsson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-05
Anmäld
2000-10-10
Besvarad
2000-10-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 oktober

Fråga 2000/01:38

av Eva Arvidsson (s) till socialminister Lars Engqvist om myndighetsbeslut som inte verkställs

Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft som ger länsstyrelserna rätt att vitesförelägga kommuner som inte verkställer domar som vunnit laga kraft. Men det finns ingen lagstiftning som skyddar dem som har fått ett positivt myndighetsbeslut av kommunen och sedan inte fått det verkställt.

I Stockholms län är det ca 500 personer som inte fått det bistånd som lagen ger dem rätt till. Enligt Justitieombudsmannen, JO, har dessa personer inget stöd i lagen för att de ska få den biståndsinsats de har rätt till. Det enda de kan göra är att vänta och se om det t.ex. blir någon sjukhemsplats ledig. Den väg som JO visar på för kommande ärenden i kommunerna är att den ansvariga nämnden avslår alla ansökningar om bistånd om nämnden inte kan verkställa inom tre månader. Så kan var och en själv överklaga till länsrätten. Det är den rättssäkerhet som lagen ger dem som är i behov av bistånd. De måste alltså själva förmå biståndshandläggaren och nämndledamöterna att avslå deras ansökan annars kan de inte överklaga.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att det ska gå att överklaga positiva men icke verkställda myndighetsbeslut?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:38 besvarad av

den 10 oktober

Svar på fråga 2000/01:38 om myndighetsbeslut som inte verkställs

Socialminister Lars Engqvist

Eva Arvidsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det ska gå att överklaga positiva men icke verkställda myndighetsbeslut.

I somras redovisade länsstyrelserna till regeringen resultatet av sina genomgångar avseende antalet icke verkställda domstolsbeslut respektive myndighetsbeslut. Redovisningarna visar att det kring årsskiftet 1999/2000 fanns ett par tusen positiva beslut om insatser enligt LSS och ungefär lika många positiva beslut om insatser enligt socialtjänstlagen som inte verkställts. Jag anser att problemet är synnerligen allvarligt.

Enligt förvaltningslagen ska alla ärenden handläggas så snabbt och enkelt som möjligt. Om den enskilde är missnöjd med handläggningen kan hon eller han vända sig till länsstyrelsen som är ansvarig för tillsynen av kommunernas verksamhet enligt LSS och socialtjänstlagen. Flera länsstyrelser har tagit upp problematiken med icke verkställda beslut i dialog med kommunerna och kommer även att följa utvecklingen för att se om ytterligare åtgärder behövs. Länsstyrelserna ska dessutom fr.o.m. den 1 juli 2000 enligt tillägg till 26 § i LSS och 68 a § i socialtjänstlagen verka för att kommunerna och landstingen planerar för att kunna tillgodose framtida stöd- och servicebehov. Genom en god planering bör situationer där beslut inte kan verkställas på grund av resursbrist kunna undvikas.

Det är ännu för tidigt att dra några slutsatser av länsstyrelsernas arbete men jag kommer att följa utvecklingen och vid behov återkomma till riksdagen med eventuella förslag till åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.