Myndigheters upphandling av livsmedel

Skriftlig fråga 2005/06:1601 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-12
Anmäld
2006-05-12
Besvarad
2006-05-17
Svar anmält
2006-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 maj

Fråga 2005/06:1601 av Cecilia Widegren (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Myndigheters upphandling av livsmedel

Samtidigt som Sveriges riksdag stiftar lagar om ett gott svenskt djurskydd serverar riksdagens restauranger finska ägg som är olagligt producerade enligt svensk lagstiftning. I Finland sitter värphönsen i de begagnade svenska burar som blivit förbjudna i Sverige, importerats till Finland och konkurrerar ut svenska äggproducenter som följer riksdagens lagar. Vilken paradox! Enligt ansvarig för upphandlingen får riksdagsrestaurangen inte ställa långtgående krav som diskriminerar vissa leverantörer inom EU, till exempel svenska ägg, eftersom lagen om offentlig upphandling inte tillåter det. Det är en uppfattning som stöds av sakkunniga på Sveriges Kommuner och Landsting samt Nämnden för offentlig upphandling.

Liknande problematik har kommuner och landsting när de upphandlar ägg till serviceboenden, skolor, dagisverksamhet med mera. Kommunens bönder ska följa svensk djurskyddslag, men kommunen behöver inte upphandla enligt svensk lagstiftning. Exempelvis upphandlade jämtländska kommuner och tvingades köpa in de billigare finska äggen, eftersom de inte kunde ställa krav på livsmedel som framställts enligt svensk lag.

Jordbruksministern har tidigare svarat mig att hon anser att det finns möjligheter att ställa krav på att svenska lagar och regler ska följas så länge de inte uttrycks ”som ett krav att efterleva svensk lag utan […] formuleras som allmänt hållna krav”. Tyvärr är detta bara vackra ord från jordbruksministern och ej realistiskt i verkligheten.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att klargöra sitt uttalande och närmare ange vilka krav som offentliga upphandlare i riksdag, landsting och kommuner kan ställa på att till exempel de livsmedel som upphandlas har framställts enligt den svenska djurskyddslagstiftningen samtidigt som svenska producenter ska efterleva densamma?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1601 besvarad av

den 17 maj

Svar på fråga 2005/06:1601 om myndigheters upphandling av livsmedel

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra mitt uttalande och närmare ange vilka krav som offentliga upphandlare i riksdag, landsting och kommuner kan ställa på att till exempel de livsmedel som upphandlas har framställts enligt den svenska djurskyddslagstiftningen samtidigt som svenska producenter ska efterleva densamma.

Som jag svarade Cecilia Widegren den 4 maj får inte kraven på de varor man vill upphandla formuleras som att varorna måste vara producerade enligt svensk lagstiftning. Däremot kan man ställa upp vissa definierade nivåer som motsvarar den svenska djurskyddslagstiftningen. De upphandlande enheterna har alltså inom ramen för lagen (1992:1528) om offentlig upphandling (LOU) en långtgående frihet att bestämma vilka krav de vill ställa utifrån sina behov och sina mål. Allmänt sett gäller naturligtvis att det inte är möjligt att ställa sådana krav som hindrar den fria rörligheten av varor mellan medlemsstaterna om det inte kan anses vara ett motiverat skyddsintresse för människors och djurs hälsa och liv eller för miljön.

När det gäller krav på en produkt ska, som jag svarade sist, reglerna om tekniska specifikationer i LOU tillämpas. Dessa regler ger möjlighet att föreskriva till exempel en viss produktionsmetod, vilket ger stöd för att det vid upphandling av livsmedel går att ställa krav på särskild djuromsorg. Det är därför fullt möjligt att specificera enligt vilken produktionsmetod man vill att exempelvis äggen man avser att upphandla ska vara producerade. Önskar man enbart handla ägg från frigående system är detta möjligt att ange som ett krav i upphandlingen. Man får dock inte ange att enbart ägg producerade enligt system som följer svensk lagstiftning är acceptabla.

Kravet på upphandling är i grunden mycket positivt från konsumentsynpunkt och skapar förutsättningar för ökad konkurrens och lägre priser.

Genom att ställa upp definierade nivåer och konkreta krav i upphandlingen kan den offentliga sektorn bidra till ett gott djurskydd både i Sverige och i övriga EU-länder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.