Myndigheters trovärdighet

Skriftlig fråga 2019/20:721 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-02
Överlämnad
2020-01-03
Anmäld
2020-01-14
Svarsdatum
2020-01-15
Sista svarsdatum
2020-01-15
Besvarad
2020-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

På kort tid har nu två statliga myndigheter, Statistiska centralbyrån (SCB) och Brottsförebyggande rådet (Brå), hamnat i fokus för mediernas rapportering på grund av att deras redovisningar inte är korrekta.

I Brås fall handlar det om den studie som forskare vid Linköpings universitet presenterat och där resultat som myndigheten tagit fram ifrågasätts utifrån att det ska finnas en beroendeställning till regeringen.

SCB har själva gått ut med att de redovisat fel siffror i sin statistik kring arbetslöshet och sysselsättning.

I Riksrevisionens granskningsrapport av det statliga bolaget Almi kan vi läsa att redovisningen av uppdraget som de har att verka för att fler kvinnor ska driva företag i Sverige under flera år har varit missvisande. De har redovisat företag som drivs av en man och en kvinna i statistiken för kvinnor hela vägen. Därmed blir resultatet mer positivt än hur det ser ut i verkligheten. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att försäkra Sverige och svenska folket om att det är korrekta fakta som redovisas från statligt styrda verksamheter?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:721 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/00022/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:721 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Myndigheters trovärdighet

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att försäkra Sverige och det svenska folket om att det är korrekta fakta som redovisas från statligt styrda verksamheter.

Medborgarna ska kunna känna tillit till den offentliga sektorn. Att statligt styrda verksamheter lämnar information som är korrekt är grundläggande för att upprätthålla allmänhetens förtroende för verksamheten.

Regeringsformen anger att förvaltningsmyndigheterna ska iaktta saklighet och opartiskhet i sin verksamhet. Om det framkommer att en myndighet redovisar information med felaktigheter ska i första hand myndighetens ledning snabbt och handlingskraftigt vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen. Ledningen för en förvaltningsmyndighet ansvarar enligt myndighetsförordningen inför regeringen för att verksamheten bedrivs enligt gällande rätt och att den redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt. Myndighetens ledning ska vidare säkerställa att det vid myndigheten finns en fungerande intern styrning och kontroll. Regeringen följer upp att så sker bland annat genom de årliga myndighetsdialogerna.

I statens ägarpolicy och riktlinjer för bolag med statligt ägande framgår att även statligt ägda bolag ska agera på ett sådant sätt att de åtnjuter offentligt förtroende.

Om det visar sig att en statligt styrd verksamhet redovisar information som innehåller betydande eller återkommande felaktigheter agerar regeringen. Exempelvis har regeringen med anledning av bristerna i arbetskraftsundersökningarna som Statistiska centralbyrån själv uppmärksammade under hösten 2019 gett myndigheten i uppdrag att redovisa vilka delar av den officiella statistiken som påverkats av felen och vilka åtgärder som myndigheten nu vidtar för att säkerställa kvalitén i undersökningarna.

Regeringen arbetar för att stärka statstjänstemannarollen och de statsanställdas kunskaper kring regelverk och rättsprinciper som gäller i statsförvaltningen. Statskontoret har sedan 2017 i uppgift att främja och samordna arbetet med en god förvaltningskultur. Vidare har Tillitsdelegationen i uppdrag att lämna förslag till en gemensam, obligatorisk introduktionsutbildning för statsanställda. Dessa insatser skapar förutsättningar för en förvaltning som även fortsättningsvis präglas av saklighet och objektivitet.

Stockholm den 15 januari 2020

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.