Till innehåll på sidan

Myndigheters tillämpning av LOU gentemot småföretag

Skriftlig fråga 2009/10:870 av Nilsson, Karin (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-03
Anmäld
2010-06-03
Besvarad
2010-06-09
Svar anmält
2010-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juni

Fråga

2009/10:870 Myndigheters tillämpning av LOU gentemot småföretag

av Karin Nilsson (c)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Att vara företagare i dag är inte alltid så lätt som vi önskar. Det krävs stora personliga uppoffringar och ett stort personligt risktagande att våga satsa och driva ett företag. Därför måste vi politiker skapa en miljö som underlättar så mycket som möjligt för dessa människor. Ett sätt är tillämpningen av LOU. Men även denna lag kan skapa osäkerhet. Ett exempel som belyser detta hämtar jag ifrån mitt hemlän Kronoberg. Just nu färdas ett avgörande ärende genom våra förvaltningsdomstolar. Småföretaget MSE Weibulls vann en upphandling av Försvarets materielverk (FMV) värd 305 miljoner kronor. Projektet skulle starta den 1 januari 2008. Den 26 november 2007 hörde dock FMV av sig och meddelade att det inte skulle bli någon affär. Det visade sig att FMV aldrig haft ett politiskt beslut att stödja sig mot eller pengarna för upphandlingen – information som de undanhållit från MSE Weibulls. MSE Weibulls tillverkar komplicerade utbildningssystem och upphandlingsprocessen med att förbereda offerten och företaget för den stora uppgiften hade tagit flera år och kostat flera miljoner kronor. Företaget fick rätt i länsrätten men kammarrätten uttalade att en myndighet inte behöver ha avsatta medel för att starta en upphandling om de kan anta att de i framtiden kommer att få medel från staten. Rätten ansåg också att myndigheten inte var skyldig att redovisa om så var fallet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att upprätthålla förtroendet för myndigheters upphandlingar gentemot småföretag?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:870 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 9 juni

Svar på fråga

2009/10:870 Myndigheters tillämpning av LOU gentemot småföretag

Statsrådet Mats Odell

Karin Nilsson har – mot bakgrund av ett enskilt fall – frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att upprätthålla förtroendet för myndigheters upphandlingar gentemot småföretag.

Jag får, som Karin Nilsson väl känner till, inte kommentera enskilda ärenden. Upphandlande myndigheter är dock enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) skyldiga att lämna en skriftlig underrättelse till anbudssökandena och anbudsgivarna när den beslutar att avbryta en upphandling för vilken det har gått ut en inbjudan att lämna anbud. Efter att underrättelsen har skickats kan leverantörer, som anser sig vara förfördelade av beslutet, ansöka om att det prövas av domstol.

Vidare ska en upphandlande myndighet som inte har följt bestämmelserna i LOU ersätta därigenom uppkommen skada för en leverantör. Den 15 juli 2010 träder en lag om ändring av LOU i kraft. I denna lag kodifieras rätten till ersättning, för bland annat kostnader för att förbereda anbud, om bestämmelserna i LOU åsidosatts och det har påverkat anbudssökandens eller anbudsgivarens möjligheter att tilldelas kontraktet.

Regeringen har vidare genomfört åtgärder som syftar till att främja små och medelstora företags möjligheter att delta i offentliga upphandlingar. Det har skett genom satsningar på ett nationellt upphandlingsstöd som Kammarkollegiet ansvarar för. Upphandlingsstödet ger vägledning till framför allt mindre företag och upphandlare med begränsad erfarenhet av offentlig upphandling.

Vidare får Konkurrensverket 5 miljoner kronor årligen för att prioritera arbetet med att öka förutsättningarna för små och medelstora företag att delta i offentliga upphandlingar.

Regeringen prioriterar således åtgärder för att främja små och medelstora företags möjligheter att delta i offentlig upphandling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.