Till innehåll på sidan

myndigheters moraliska värderingar kring sexualitet

Skriftlig fråga 2001/02:1092 av Stafilidis , Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-22
Besvarad
2002-04-29
Anmäld
2002-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 april

Fråga 2001/02:1092

av Tasso Stafilidis (v) till socialminister Lars Engqvist om myndigheters moraliska värderingar kring sexualitet

Spridning av hiv och STI som sker via sexuella kontakter är ett ansvar som är delat mellan inblandade parter. Ett sådant ansvarstagande förutsätter dock att människor har tillgång till adekvat information till hur hiv och STI sprids och hur man kan skydda sig själv och dem man har sex med. De elva sommarkampanjer som anordnats av FHI, RFSL och RFSU och vars syfte har varit att arbeta för hiv- och STI-prevention har därför varit viktiga för att öka kunskapen och därmed förhindra ytterligare spridning av hiv och STI. Jag anser att det är viktigt att vi har en öppen syn och avdramatiserad attityd till sex och sexuellt överförbara sjukdomar. Jag vill även framhålla att ett viktigt steg i det förebyggande arbetet är att människor genom kunskap kan förändra sitt sexuella beteende genom att t.ex. använda kondom när de har sex, vilket sommarkampanjerna framhållit. All den erfarenhet som RFSU och RFSL har samlat på sig, visar på vikten av att inte lägga någon som helst värdering på människors sexualitet eller att värdera prevention utifrån ett moraliserande perspektiv. Det har dock kommit till min kännedom att FHI inte vill samarbeta med RFSL och RFSU i år, med motiveringen att FHI inte kan ställa upp på RFSL:s och RFSU:s syn på sexualitet, så som årets sommarkampanj var utformad. Att stoppa en kampanj på grund av att den inte stämmer överens med en viss myndighets syn på sexualitet är enligt min mening att låta moralism gå före preventionen och riskera att man inte når ut med det preventiva budskapet. Med anledning av det inträffade vill jag fråga socialministern Lars Engqvist:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att det statliga arbetet för en effektiv hiv- och STI-prevention inte ska grunda sig på moraliska värderingar kring sexualitet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1092 besvarad av

den 2 maj

Svar på frågorna 2001/02:1092 om myndigheters moraliska värderingar kring sexualitet och 1106 om hivprevention

Socialminister Lars Engqvist

Tasso Stafilidis har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att det statliga arbetet för en effektiv hiv- och STI-prevention inte ska grunda sig på moraliska värderingar kring sexualitet. Sten Tolgfors har frågat mig vilka insatser som jag avser att vidta för att hivpreventiva insatser ska kunna nå berörda riskgrupper i sommar. Eftersom frågorna har en liknande innebörd lämnar jag ett svar som omfattar båda frågorna.

De effektivaste åtgärderna mot smittspridning är vanligen preventiva insatser såsom information om smittvägar och om vilka skyddsåtgärder den enskilde kan vidta. Kunskaper om smittvägar och åtgärder för att förhindra smittspridning är en nödvändighet för att såväl smittade som osmittade personer ska kunna ta sitt ansvar för att förhindra smittspridning. Öppenhet kring hiv/aids och sexualitet är en förutsättning för att människor ska ha möjlighet att förändra sitt sexualbeteende så att smittspridning förhindras. Det krävs också respekt för människors kulturella tillhörighet, sexuella läggning och sexuella erfarenheter för att den enskilde ska kunna ta till sig information om vilka skyddsåtgärder som kan vidtas.

Sedan mitten av 1980-talet har regeringen avsatt särskilda medel för hivpreventivt arbete. En del av anslaget Insatser mot aids som Statens folkhälsoinstitut (FHI) disponerar går till förebyggande projekt i landsting och kommuner. Projekten är ofta riktade mot viktiga målgrupper som ungdomar, män som har sex med män, invandrare och flyktingar samt hivpositiva och deras närstående. Frivilligorganisationer har en viktig roll inom det preventiva arbetet mot hiv/aids och stöd från anslaget utgår därför till bl.a. RFSU och RFSL. Organisationerna har speciella möjligheter att nå sina målgrupper och de kan arbeta på ett friare sätt än vad myndigheter har möjlighet till.

Vid FHI finns stor kunskap om och erfarenhet av att utforma och förmedla information om sexualitet och sexuellt överförbara sjukdomar till riskutsatta grupper och till befolkningen i allmänhet. En öppen syn på och en avdramatiserad attityd till sexualitet och sexuellt överförbara sjukdomar är en naturlig del av myndighetens verksamhet. I vissa fall kan det medföra att avvägningar behöver göras när det gäller hur informationen bör utformas och vilka grupper som informationen bör vända sig till. Jag har fullt förtroende för FHI:s förmåga att göra sådana bedömningar. Vidare förutsätter jag att FHI kommer att ta initiativ till hivpreventiva insatser för berörda grupper i sommar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.