Till innehåll på sidan

Myndigheters kartläggning av våld i nära relationer

Skriftlig fråga 2006/07:431 av Pethrus Engström, Désirée (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-22
Anmäld
2006-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-01-08
Besvarad
2007-01-11
Svar anmält
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga

2006/07:431 Myndigheters kartläggning av våld i nära relationer

av Désirée Pethrus Engström (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Socialstyrelsen har nyligen kommit med en rapport som beräknar samhällets kostnad för våld mot kvinnor i nära relationer. Kostnaderna beräknas årligen uppgå till 2,7–3,3 miljarder kronor. Uppskattningsvis drabbas 75 000 kvinnor varje år av våld i nära relationer. Detta kan vi aldrig acceptera.

Rättsväsendet och hälso- och sjukvården genomför i dag stora åtgärdsinsatser för våld mot kvinnor. Socialstyrelsens studie visar dock att stora mängder information och dokumentation inte finns tillgängliga i officiell statistik. Exempelvis saknas information om genomförda insatser inom öppenvården, tandvården eller inom den psykiatriska vården. En täckande och kontinuerlig information från hälso- och sjukvården skulle ge oss en bättre uppfattning om våldets omfattning och vilka skadekostnader och åtgärdskostnader som våldet involverar. Ytterligare ett hinder som framkommer i Socialstyrelsens rapport är att polisen och Brå använder sig av olika koder för att definiera våld mot kvinnor. Det är därför omöjligt att inom kriminalpolisen följa ett ärende genom rättskedjan eftersom rättskedjans olika instanser använder sig av ojämförbar statistik. Detta försvårar kartläggningen av våldet och möjligheterna till effektiv våldsbekämpning.

Information som redogjorts för i Socialstyrelsens studie visar konkreta kostnadseffekter av mäns våld mot kvinnor. Av ännu större betydelse är kostnaden i form av mänskligt lidande, men dessa beräkningar är svårare att genomföra.

Vad avser ministern att göra för att den information som Socialstyrelsen presenterat i sin rapport ska komma att beaktas i det fortsatta arbetet med handlingsplanen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:431 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 8 januari

Svar på fråga

2006/07:431 Myndigheters kartläggning av våld i nära relationer

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Désirée Pethrus Engström har frågat justitieminister Beatrice Ask vad hon avser att göra för att den information som Socialstyrelsen presenterat i sin rapport Kostnader för våld mot kvinnor ska komma att beaktas i det fortsatta arbetet med handlingsplanen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Eftersom jag har samordningsansvaret för jämställdhetspolitiken inom regeringen så är det jag som ska svara på frågan.

Till att börja med vill jag framhålla att frågan om att få mäns våld mot kvinnor att upphöra är en prioriterad fråga och ett av de fyra målen i regeringens jämställdhetspolitik.

De brister som Socialstyrelsens rapport pekar på i den officiella statistiken gällande insatserna i hälso- och sjukvård samt rättsväsende är viktiga att åtgärda, både för att få en rättvisande bild av problemets omfattning och för att kunna förbättra myndigheternas förebyggande arbete och stöd åt utsatta kvinnor. Den information som Socialstyrelsens rapport presenterar kommer således att utgöra en viktig del av underlaget för det arbete som regeringen inlett med att ta fram en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

I betänkandet Att ta ansvar för sina insatser (SOU 2006:65) föreslås Socialstyrelsen få i uppdrag att utreda möjligheten att göra socialtjänstens insatser för våldsutsatta kvinnor till en del av den officiella socialtjänststatistiken. En proposition som behandlar bland annat detta förslag kommer att lämnas till riksdagen den 17 januari 2007. Även inom rättsväsendets område pågår insatser för att förbättra den officiella statistiken. Brottsförebyggande rådet arbetar för närvarande i samarbete med bland annat Rikspolisstyrelsen med att ta fram ett nytt system för kodning av brott, STUK (strukturerad information om brott), som kommer att kunna ge betydligt fylligare information än det nuvarande systemet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.