myndigheternas miljöarbete

Skriftlig fråga 2003/04:1355 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-21
Besvarad
2004-07-01
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juni

Fråga 2003/04:1355

av Sverker Thorén (fp) till miljöminister Lena Sommestad om myndigheternas miljöarbete

Vi står inför stora utmaningar på miljöområdet. Det finns stora brister i svenska myndigheters arbete med att införa ett genomgripande miljöarbete, trots att det är ett krav från regeringen. Var tionde myndighet har bara inlett arbetet. Naturvårdsverket har under våren levererat kritik mot detta förhållande i rapport 5346 Miljöledning i statliga myndigheter.

Nu är det 230 myndigheter som har i uppdrag att införa ett system för miljöledning i myndighetsarbetet. Men de 230 myndigheternas resultat är skralt hittills. Bara några få har med miljöaspekterna i sina regler, myndighetsråd, bidragssystem och beslut. Merparten av myndigheterna gör ingen utvärdering eller revision av sitt miljöarbete.

Ett skäl till att arbetet går långsamt är departementens ointresse, anser myndigheterna. Tre myndigheter av fyra har inte fått någon fråga om miljöarbetet från sitt departement. Responsen från departementen är viktig för att skynda på myndigheternas miljöarbete. De har, enligt Naturvårdsverkets utredning, inte ställt krav eller frågat myndigheterna tillräckligt mycket hur arbetet utvecklats. För oss liberaler är det viktigt att hållbar utveckling blir mer än ord.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta med anledning av ovanstående resultat.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1355 besvarad av

den 1 juli

Svar på fråga 2003/04:1355 om myndigheternas miljöarbete

Miljöminister Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av brister i myndigheternas miljöledningsarbete som påtalats av Naturvårdsverket.

Först vill jag nämna att Naturvårdsverket i sin utvärdering av myndigheternas miljöledningsarbete (rapport 5346) konstaterat att miljöledningsarbetet ännu är i ett utvecklingsskede men att det redan ger miljöeffekter och andra positiva effekter. Naturvårdsverket konstaterar vidare i sin redovisning av myndigheternas miljöledningsarbete 2003 (rapport 5378) att införandet av miljöledningssystem i statliga myndigheter över lag har gått bra. Mellan 80@90 % av myndigheterna har nu utfört miljöutredning, antagit miljöpolicy och satt upp miljömål. Det är en förbättring jämfört med 2002 och visar att utvecklingen är tydligt positiv.

Men det finns som Sverker Thorén påpekar flera delar i miljöledningsarbetet som behöver utvecklas och fungera bättre. Genom att regeringen ställer tydligare krav på myndigheternas årliga rapportering kan också kraven på myndigheternas arbete med ständiga förbättringar av sitt miljöledningsarbete tydliggöras. Detta gäller bland annat arbetet med indirekt miljöpåverkan och revision. Jag tycker att detta är mycket viktiga frågor. Myndigheterna har ju en betydelsefull roll i att gå före och vara föredöme. Jag har därför initierat en översyn av regeringens riktlinjer för myndigheternas redovisning av miljöledningsarbetet. Förtydligande anvisningar för återrapporteringen kommer att utarbetas och delges myndigheterna under hösten.

Uppföljningen av myndigheternas arbete är en annan del som jag anser att det är viktigt att förbättra. Det kan synas som en självklarhet att myndigheterna ska arbeta enligt de uppdrag regeringen ger. Men det är naturligtvis regeringens ansvar att följa upp att så sker. Inom Regeringskansliet pågår därför ett arbete för att utveckla styrningen av myndigheterna. Detta bör leda till en bättre uppföljning och styrning också av myndigheternas miljöledningsarbete.

Jag kommer att noga följa utvecklingen på detta område och successivt vidta ytterligare erforderliga åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.