Till innehåll på sidan

Myndigheternas lokaliseringar och regional hänsyn

Skriftlig fråga 2005/06:459 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-24
Anmäld
2005-11-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-07
Svar anmält
2005-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga 2005/06:459 av Fredrik Olovsson (s) till statsrådet Sven-Erik Österberg (s)

Myndigheternas lokaliseringar och regional hänsyn

I ett antal statliga myndigheter pågår omorganisationer. Dessa syftar bland annat till att skapa ökad effektivitet i verksamheterna samt att stärka möjligheterna till likformig rättstillämpning. En mer effektiv statlig förvaltning är något som generellt sett gynnar medborgarna. Vår strävan efter effektiva myndigheter får dock inte oförhindrat och obetänkt ske på de anställdas och lokaliseringsorternas bekostnad. De regionala konsekvenserna bör tas i särskilt beaktande när man utformar förslagen till förändringar. Statliga myndigheter är en mycket viktig arbetsgivare i många lokala arbetsmarknadsregioner. Det kan därför bli ett svårt slag för en ort om arbetstillfällen försvinner till följd av organisationsförändringar i olika statliga myndigheter. Omorganisationer som görs i syfte att effektivisera verksamheter tenderar, utan att det egentligen finns sakliga skäl för det, att innebära en förflyttning av arbetstillfällen från de mindre kontoren till de befolkningstätaste orterna i regionen. En ort som har drabbats på detta sätt är Katrineholm, där kronofogden, skattekontoret och tingsrätten är tre aktuella exempel på hotad verksamhet. Staten borde därför ta särskild hänsyn till hur medelstora orter i en region drabbas vid en omorganisation av myndigheterna. Det är viktigt att regionala konsekvenser inte enbart beaktas ur den enskilda myndighetens perspektiv. Vi behöver ha en övergripande helhetssyn på de statliga myndigheternas lokalisering av arbetsplatser för att förhindra att en situation uppstår där en ort riskerar att förlora arbetstillfällen från flera olika myndigheter. Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att försäkra mindre orter ett helhetsperspektiv när den statliga sektorn omorganiserar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:459 besvarad av

den 7 december

Svar på fråga 2005/06:459 om myndigheternas lokaliseringar och regional hänsyn

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Fredrik Olovsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att försäkra mindre orter ett helhetsperspektiv när den statliga sektorn omorganiserar.

Detta är en komplex fråga. Fredrik Olovsson för fram ett viktigt perspektiv i arbetet med att utveckla den statliga förvaltningen.

Frågan handlar om konkurrerande perspektiv. Å ena sidan ska vi ha en statlig förvaltning som är så effektiv som möjligt, för att få så mycket välfärd som möjligt för varje skattekrona. Å andra sidan ska vi värna mindre orters arbetsmarknad och ta regionala hänsyn vid omorganisationer inom statlig sektor. Här behöver man göra en avvägning och vilket perspektiv som väger tyngst kan variera från fall till fall.

De senaste årens utveckling av statsförvaltningen har därför gått åt båda dessa håll. Dels har myndigheter ombildats till större enheter, exempelvis Skatteverket, vilket i vissa fall innebär förändringar av det slag som Fredrik Olovsson beskriver, det vill säga att man slår ihop lokala kontor. Det är dock viktigt att komma ihåg att sådana sammanslagningar samtidigt kan innebära större möjligheter att flytta viss verksamhet till mindre orter.

En liknande spridning av statlig verksamhet över landet blir följden av regeringens beslut att omlokalisera verksamhet inom vissa statliga myndigheter till de orter som påverkas av försvarsnedläggningar.

Även vid bildandet av nya myndigheter beaktas lokaliseringsfrågan. Eftersom Fredrik Olovsson i sin fråga tar upp Katrineholm är Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, som finns just där sedan januari 2004, ett lämpligt exempel.

I stor utsträckning överlåter regeringen utformningen av myndigheternas regionala och lokala organisation till myndigheterna själva. De är i många fall mest lämpade att utforma en ändamålsenlig organisation för den egna verksamheten. Men det är självklart olyckligt om arbetsmarknaden i en och samma ort samtidigt drabbas av omstrukturering av olika statliga verksamheter.

De många organisationsförändringar som sker inom den statliga förvaltningen har gjort att det med tiden vuxit fram ett behov av principer för den statliga organisationen på regional och lokal nivå. Detta hänger ihop med de frågor som den parlamentariskt sammansatta Ansvarskommittén arbetar med och ska redovisa i februari 2007. Regeringen har bland annat gett Ansvarskommittén i uppdrag att lämna förslag på hur den statliga verksamheten på regional nivå ska utformas och att utarbeta principer för den centrala myndighetsstrukturen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.