Till innehåll på sidan

Muterat coronavirus hos svenska och danska minkar

Skriftlig fråga 2020/21:378 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-06
Överlämnad
2020-11-08
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I veckan har det inkommit rapporter om en muterad form av coronaviruset bland djuren på danska minkfarmar. Samma mutation har också upptäckts hos människor utanför kretsen av minkuppfödare, det vill säga personer som inte har haft direktkontakt med de smittade minkarna. Detta är givetvis oroande.

För två veckor sedan hittades även flera fall av coronavirus på svenska minkfarmar, både hos uppfödare och minkar. Jordbruksverket gick som en konsekvens av detta ut med särskilda restriktioner till samtliga svenska minkuppfödare. Det är bra. Den ökade smittspridning som nu kan ses i samhället får antas kunna bli än värre genom fler sjukdomsfall, särskilt genom nya mutationer av viruset. Det finns därför anledning att agera snabbt och minimera spridningen.

I Danmark har man fattat det politiska beslutet att avliva samtliga minkar på danska farmer för att säkerställa att smittan inte sprids vidare och leder till nya sjukdomsfall. Med den geografiska närheten till Sverige och inte minst södra Sverige där många av våra egna minkfarmar är belägna är oron för smittspridning i dag stor bland svenska minkfarmare.

Danmark har en omfattande minkuppfödning med 14 miljoner minkar fördelade på 1 100 uppfödare. I Sverige är näringen inte lika omfattande (ett fyrtiotal uppfödare) men utgör en viktig del för flera lokala ekonomier.

Som ledamot för Blekinge läns valkrets, där minkuppfödning är en betydande näring, blir jag givetvis bekymrad om näringsidkarna tvingas avliva sina djur som en konsekvens av den nya smittspridningen och därmed riskera hela sin inkomst och verksamhet. Stödinsatser blir i ett sådant läge direkt nödvändiga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur kommer statsrådet att säkerställa att minkuppfödarna kan fortsätta med sin näring och samtidigt effektivt förhindra ökad smittspridning i länet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:378 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:378 av Angelika Bengtsson (SD)
Muterat coronavirus hos svenska och danska minkar

Angelika Bengtsson har frågat mig hur jag kommer att säkerställa att minkuppfödarna kan fortsätta med sin näring och samtidigt effektivt förhindra ökad smittspridning i länet.

Den senaste tidens rapportering kring minkar smittade med SARS-CoV-2, såväl i Danmark som i Nederländerna och nu även i Sverige, är givetvis oroande och något jag tar på största allvar. Danska myndigheter har också rapporterat att de upptäckt mutationer av viruset hos minkar och samma typ av mutation av viruset har även upptäckts hos människa.

Med anledning av de konstaterade fallen av smitta hos svenska minkbesättningar har Statens jordbruksverk belagt samtliga minkbesättningar i Sverige, även de som inte är smittade, med strikta restriktioner för att skydda ytterligare minkar från att smittas, samt för att förhindra smittspridning mellan mink och människor. Antalet konstaterade minkbesättningar än nu uppe i tretton enheter. Myndigheterna följer utvecklingen noggrant för att se om det krävs ytterligare åtgärder. Att begränsa storleken av landets minkpopulation bedöms motiverat för att hindra vidare spridning av viruset. Under november månad kommer den ordinarie avlivningen för pälsproduktion genomföras. Myndigheternas bedömning är att detta i nuläget är det säkraste sättet att hantera de infekterade besättningarna. Efter pälsningen kommer kvarvarande avelsdjur att följas upp med provtagning. Kontinuerlig dialog sker med andra berörda myndigheter, som till exempel Folkhälsomyndigheten, om hur smittspridningen hos svensk mink påverkar risken för folkhälsan i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten finns ingenting i dag som talar för att det muterade viruset finns i Sverige.

Stockholm den 18 november 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.