Musselodling

Skriftlig fråga 2006/07:1062 av Kornevik Jakobsson, Maria (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-20
Anmäld
2007-04-23
Besvarad
2007-04-25
Svar anmält
2007-04-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 april

Fråga

2006/07:1062 Musselodling

av Maria Kornevik Jakobsson (c)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Våra svenska hav är i dag utsatta för ett stort tryck av föroreningar, och övergödningens effekter blir allt tydligare med algblomningar och minskade fiskbestånd. Med regeringens ambition att sätta havsmiljön högt på den miljöpolitiska agendan finns det anledning att aktivt diskutera och uppmärksamma olika metoder att rena våra hav. En metod som har visat sig minska övergödningens effekter är musselodling. Musselodling har visat sig vara en effektiv och billig metod att rena havsvatten från bland annat kväve, fosfor och kol eftersom närsalterna tas upp via växtplankton som är musslornas huvudföda. Det går samtidigt att återanvända restprodukter för gödning inom jordbruket.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljöministern:

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att underlätta placering och etablering av musselodlingar som i dag försvåras av att fastighetsägarna har den ekonomiska rätten intill 300 meter från land och arrendeavtal därmed krävs?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1062 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 25 april

Svar på fråga

2006/07:1062 Musselodling

Miljöminister Andreas Carlgren

Maria Kornevik Jakobsson har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta placering och etablering av musselodlingar som i dag försvåras av att fastighetsägarna har den ekonomiska rätten intill 300 meter från land och arrendeavtal därmed krävs.

Jag delar Maria Kornevik Jakobssons uppfattning att musselodling är en ytterst intressant metod för att minska övergödningens effekter, en metod som sannolikt är värd ett kraftfullt stöd från samhället med tanke på den allvarliga situationen i våra omgivande hav. Särskilt intressant är metoden som en eventuell komponent i ett framtida system med handel av utsläppsrätter för växtnäringsämnen.

Maria Kornevik Jakobsson tar upp de fastighetsrättsliga aspekterna som kan försvåra etablering av musselodlingar. Det finns också andra hinder för etablering av musselodlingar. Det är viktigt att näringsidkare som vill utveckla denna verksamhet stimuleras till investeringar och känner att det finns ett aktivt stöd från samhället.

Min bedömning är därför att det krävs ett helhetsgrepp för att denna metod ska kunna komma samhället till nytta i samverkan med kommersiell verksamhet och den naturvetenskapliga forskningen. Regeringen avser att i detta syfte, inom ramen för vår stora satsning på havsmiljön, undersöka både behoven och möjligheterna när det gäller att öka etableringen av musselodlingar.

En viktig utgångspunkt i regeringens kommande arbete med detta är Fiskeriverkets redovisning av ett tidigare regeringsuppdrag En kretsloppsnäring för god miljö och hälsa samt ny sysselsättning i skärgården (2004). Fiskeriverket har i denna rapport fört fram att musselodling bör ingå som verktyg för att nå miljömålen Ingen övergödning samt Hav i balans samt levande kust och skärgård.

Regeringens uppfattning är att framtida lösningar för att bana väg för metoden bör kunna ske inom ramen för gällande fastighetsrätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.