Muskövarvet

Skriftlig fråga 1997/98:485 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-23
Anmäld
1998-03-02
Besvarad
1998-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:485 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till försvarsministern om Muskövarvet

Den 9 oktober 1997 frågade jag försvarsministern om han avsåg lägga fram förslag som innebär att Muskövarvet läggs ned eller läggs i malpåse. Svaret som jag då fick var mycket entydigt och positivt för Muskövarvet; nämligen att några sådana förslag inte skulle läggas fram.

Sedan dess har försvarets ekonomiska bekymmer förvärrats. Nästan varje dag publiceras nya och olika besparingsförslag. Vad som verkligen gäller är i dagsläget nästintill omöjligt att få grepp om. Det enda som klart deklarerats är att försvarsbeslutet ligger fast. Spekulationsvågorna går höga och Muskövarvet verkar återigen vara föremål för diskussion och överväganden.

Jag vill med anledning av vad som skett de senaste månaderna vad avser försvarets ekonomiska bekymmer förnya min tidigare fråga till försvarsministern.

Avser försvarsministern att lägga fram förslag som innebär att Muskövarvet direkt eller indirekt läggs ned eller läggs i malpåse?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:485 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:485 om Muskövarvet
    Försvarsminister Björn von Sydow

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig om jag avser att lägga fram förslag som innebär att Muskövarvet direkt eller indirekt läggs ned eller läggs i malpåse.

Regeringen har den 18 december 1997 lämnat uppdrag till Försvarsmakten mot bakgrund av att Försvarsmakten har anmält att det råder ekonomisk obalans i Försvarsmaktens planering för den resterande totalförsvarsbeslutsperioden.

Försvarsmakten fick i uppdrag att redovisa förslag till minskad materielanskaffning som kan göras utan att i ett längre perspektiv äventyra försvarsindustrins möjligheter att bidra till Försvarsmaktens materieltillförsel i ett anpassningsskede. Försvarsmakten skulle beakta de s.k. baskompetenserna som riksdagen beslutade om i 1996 års totalförsvarsbeslut.

Försvarsmakten skulle mot bakgrund av förslaget till minskad materielanskaffning redovisa vilka konsekvenserna blir för svensk försvarsindustri. Försvarsmakten uppdrogs vidare redovisa möjligheterna och konsekvenserna av att i ökad omfattning upphandla materielunderhåll av industrin.

Försvarsmakten anger i sitt svar till regeringen den 16 februari 1998 bl.a. att infordrade uppgifter är omfattande och kräver ytterligare kontakter mellan berörda myndigheter och industrin. Försvarsmakten har bedömt att en analys av förutsättningarna för den materiella anpassningsförmågan kan genomföras fullt ut under våren och redovisas senast den 1 juni 1998. Analysen skall också inventera behovet av inhemsk kompetens och kapacitet för att Försvarsmaktens behov av utveckling, anskaffning och vidmakthållande skall tillgodoses genom ett fördjupat utlandssamarbete.

Vidare anger Försvarsmakten att man kommer, i samverkan med Försvarets materielverk, att utreda möjligheterna till en annan fördelning av materielunderhållet mellan industrin respektive Försvarsmakten. Syftet med utredningen är att se om en annan fördelning kan bidra till att kompetensen kan bibehållas vid tillverkande industri samt vilka rationaliseringsvinster som finns att hämta.

Jag vill inte föregripa resultatet av Försvarsmaktens pågående arbete.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.