Musiken som kulturyttring

Skriftlig fråga 2005/06:1877 av Johansson, Jörgen (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-27
Besvarad
2006-07-03
Besvarad
2006-07-11
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga 2005/06:1877 av Jörgen Johansson (c) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Musiken som kulturyttring

Länsmusiken har stor betydelse för människorna i landsorten. En av orsakerna är att länsmusiken arbetar med all sorts musik. Här är finmusiken lika mycket värd som den folkliga musiken. Detta visar att all sorts musik har ett berättigande som kulturform i vårt samhälle. Det är därför viktigt att satsningar från samhällets sida ser helheten i musikutbudet och därmed stimulerar all sorts musik. Länsmusiken i Västmanland tillhandahåller exempelvis ett brett musikutbud samtidigt som ett antal mötesplatser skapats där de som har ett genuint musikintresse får sitt stora fritidsintresse tillfredsställt. Därmed skapas grunden för att skapa delaktighet och ett eget skapande vilket är viktigt för människor, såväl som konsumenter av musik som för egen utveckling. Länsmusikens roll som bred stimulansbas för musiken som kulturyttring är alltså viktig. Här finns allt ifrån jazz, konstmusik, hiphop, folkmusik till orkester och dans, områden som alla står för ett unikt konstuttryck. Att då ställa orkestermusiken mot den här breda inriktningen, i anslagssammanhang, undergräver såväl folklighet som en bred utveckling av musiken som kulturyttring. De krafter som i dag arbetar för att nedrusta länsmusiken i syfte att gynna andra områden, som exempelvis Orkester-Sverige, gör hela kultursektorn en otjänst. Här är det inte en fråga om det ena eller det andra, det är en fråga om både och!

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stimulera ett brett kulturutbud inom musiksektorn som präglas av en helhetssyn och som tillvaratar de goda exemplen av musikutveckling som vi har i dag i landet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1877 besvarad av

den 4 juli

Svar på fråga 2005/06:1877 om musiken som kulturyttring

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Jörgen Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stimulera ett brett kulturutbud inom musiksektorn som präglas av en helhetssyn och som tillvaratar de goda exemplen av musikutveckling som vi har i dag i landet.

Jag förutsätter att Jörgen Johanssons fråga utgår ifrån orkesterutredningens betänkande Den professionella orkestermusiken i Sverige (SOU 2006:34) och förslaget som där presenteras avseende Länsmusikens framtida utveckling. Utan att förekomma den fortsatta behandlingen av betänkandet vill jag ändå framhålla att det är viktigt att kulturpolitikens insatser ses över, utvecklas och motsvarar de behov som finns.

Jag håller med Jörgen Johansson om att det är oerhört viktigt att de kulturpolitiska insatserna främjar den musikaliska mångfalden i hela Sverige. Det är en av vår tids utmaningar. Årligen satsar staten ca 1 miljard kronor på musikområdet. Främjandet av ett mångfasetterat musikaliskt utbud förutsätter en balans mellan olika genrer. Konstnärliga utmaningar bör samverka med amatörmusicerande och mer kommersiella hänsyn. Jag menar att en förutsättning för att vidmakthålla ett brett spektrum av genrer är en samverkan mellan de statliga, regionala och lokala insatserna.

Vad avser de framtida åtgärderna för att stimulera ett brett kulturutbud inom musiksektorn är det min förhoppning att den nu pågående remissbehandlingen av orkesterutredningens betänkande kommer att leda till en helhetssyn som gynnar musiklivets mångfald samt tillvaratar och vidareutvecklar redan befintliga positiva exempel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.