Museijärnvägarnas framtid

Skriftlig fråga 2009/10:977 av Axelsson, Lennart (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-08-09
Besvarad
2010-08-17
Besvarad
2010-08-23
Anmäld
2010-10-04
Svar anmält
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 augusti

Fråga

2009/10:977 Museijärnvägarnas framtid

av Lennart Axelsson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Regeringen har beslutat att Transportstyrelsen från årsskiftet i huvudsak ska finansiera sin verksamhet med avgifter för tillståndsgivning, tillsyn och registerhållning.

Avgifterna föreslås variera med företagens storlek men ska uppgå till minst ungefär 200 000 kronor per år. För många ideellt drivna museijärnvägar runt om i Sverige kommer det här att bli svårt att klara av.

Det finns i dag ett tjugotal museiföreningar som har trafik på egna banor under somrarna. På Museibanornas Riksorganisation (MRO) befarar man att förslaget skulle betyda höjda biljettpriser, färre resenärer och på sikt att föreningarna går under. Oron är nu stor att svenska vagnar och lok då säljs ut och hamnar på utländska museijärnvägar. Det vore ett helgerån utan dess like att göra sig av med kulturskatter. Oavsett om det är tavlor från Nationalmuseum eller lok så har de ett oerhört värde i den svenska kulturen, säger MRO:s ordförande Ragnar Hellborg.

Nora Bergslags veteranjärnväg, i min hemkommun Nora, är en av dessa järnvägar som tack vare stora ideella insatser bär fram vår stolta historia som landets första normalspåriga järnväg. Den är också i likhet med många andra museijärnvägar en viktig del när det gäller att locka turister till dessa orter. Detta i sin tur skapar många arbetstillfällen.

Kommer statsrådet att ta några initiativ för att se till så att inte alla dessa museibanor riskerar att behöva läggas ned?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:977 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 17 augusti

Svar på frågorna

2009/10:970 Sveriges museijärnvägar

2009/10:973 Museijärnvägars framtid

2009/10:974 Museijärnvägarnas överlevnad

2009/10:977 Museijärnvägarnas framtid

Statsrådet Åsa Torstensson

Lars-Axel Nordell har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att Sveriges museijärnvägars långsiktiga framtid ska säkras. Anita Brodén har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att museijärnvägarnas verksamhet säkerställs så att vårt land också i framtiden kan ha museijärnvägar i trafik under delar av året. Gunvor G Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta som gör att museijärnvägarna slipper chockhöjda avgifter. Lennart Axelsson har frågat mig om jag kommer att ta några initiativ för att se till så att inte alla museibanor riskerar att behöva läggas ned. Jag har valt att svara på alla fyra frågor i ett sammanhang.

Ända sedan Transportstyrelsen bildades den 1 januari 2009 har tankar funnits om att myndighetens huvudsakliga verksamhet i form av tillsyn, tillståndsgivning och registerhantering bör finansieras via avgifter. Regeringen föreslår även just detta i en lagrådsremiss i maj 2009 och framhåller att Transportstyrelsens verksamhet i huvudsak bör finansieras på ett enhetligt sätt så att fördelningen mellan avgiftsfinansiering och finansiering via anslag sker enligt samma principer inom de fyra trafikslagen.

Transportstyrelsen har också lämnat förslag till finansiering av hela myndighetens verksamhet med den inriktning som beskrivits ovan. Myndigheten har den 30 juni i år på regeringens uppdrag bland annat lämnat förslag till de författningsändringar som behövs för att kunna genomföra förändringar i verksamhetens finansiering. I förslaget föreslås bland annat att avgifter inom järnvägsområdet ska införas i enlighet med de avgifter som tas ut inom övriga luftfarts‑, sjöfarts- och vägtrafikområdena. Utgångspunkten har varit en likabehandling mellan trafikslagen och gemensamma finansieringsprinciper. Transportstyrelsen redovisar att för järnvägsområdet behöver särskild hänsyn tas beträffande de järnvägsföretag och infrastrukturförvaltare som har en liten omfattning på sin verksamhet.

Transportstyrelsen avser nu att remittera sina avgiftsförslag under hösten. Jag utgår från att Transportstyrelsen kommer att hantera de synpunkter som inkommer under remissförfarandet och fortsätta analysen av konsekvenserna av de föreslagna avgifterna för de små ideella aktörerna och de nationella tågoperatörerna. Som Transportstyrelsen själv anger, behöver särskild hänsyn tas beträffande de järnvägsföretag och infrastrukturförvaltare som har en liten omfattning. Jag kommer att följa frågan noggrant.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.