Till innehåll på sidan

Munskydd i publika miljöer och inom äldreomsorg

Skriftlig fråga 2019/20:1299 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-05
Överlämnad
2020-05-06
Anmäld
2020-05-07
Svarsdatum
2020-05-13
Sista svarsdatum
2020-05-13
Besvarad
2020-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Smittspridningen av covid-19 har visat sig vara mycket snabb, och dödstalen har kommit att bli väldigt höga. Vid jämförelse av sarsutbrottet 2003, som även det orsakades av ett coronavirus, kan vi se en snabbare spridning av covid-19-viruset. 

Luftvägssjukdomar smittar som oftast genom droppsmitta, vilket innebär att nysningar och hostningar bildar en kaskad av små droppar som sedan kan nå en annan persons slemhinnor via inandningsluften. Sedan finns det virus som sprids genom aerosolburen smitta, vilket betyder att viruset binder sig i aerosolpartiklar som ligger kvar i luften. Vid aerosolsmitta kan det räcka med att andas och tala för att sprida viruset vidare. Risk för sådan smitta kan också finnas om man går in i ett rum där en person som bär på smittan har vistats långt tidigare.

Det finns likaså evidens för att virusmaterial från covid-19 kan återfinnas i luften där personer som insjuknat av viruset behandlas. I publicerad forskning finns det numera uppgifter som tyder på att aerosoler, som skapats med luftburet infektiöst virus, har varit möjliga att isolera i flera timmar.

World Health Organization (WHO) utesluter inte längre aersolsmitta vid covid-19. Det är orsaken till att många länder nu har munskyddstvång i publika miljöer. Eftersom aersolsmitta vid covid-19 inte går att utesluta är våra svenska rekommendationer inte tillräckliga, då dessa utgår från att det nya coronaviruset sprids genom droppsmitta. Vi vet likaså att covid-19 kan smitta utan att en person som insjuknat i viruset själv känner symtom. Omkring hälften av de som utsöndrar virus har visat sig vara symtomfria, och virusmängden är fortsatt densamma som hos en individ med symtom.

Med anledning av detta har internationella smittskyddsorganisationer världen över beslutat om att modifiera tidigare rekommendationer och därmed valt att tydligt rekommendera användandet av ansiktsmasker i publika miljöer.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren blir därför följande:

 

Avser ministern att ta initiativ till att de svenska smittskyddsrekommendationerna uppdateras så att användandet av munskydd i publika miljöer och inom äldreomsorg därmed kan implementeras i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1299 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/04047/FS

S2020/04126/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på frågorna 2019/20:1299 av Clara Aranda (SD)
Munskydd i publika miljöer och inom äldreomsorg och 2019/20:1310 av Markus Wiechel (SD) Munskydd- och andningsskydd

Clara Aranda har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att de svenska smittskyddsrekommendationerna uppdateras så att användandet av munskydd i publika miljöer och inom äldreomsorg därmed kan implementeras i Sverige.

Därtill har Markus Wiechel frågat mig hur det kommer sig att regeringen fortfarande inte rekommenderar eller rent av tvingar människor att använda mun- och andningsskydd.

Folkhälsomyndigheten är den expertmyndighet som ansvarar för nationella folkhälsan och åtgärder mot olika typer av hälsohot, däribland det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Myndighetens råd och rekommendationer utgår från aktuellt kunskapsläge. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är tydliga när det gäller att minska smittspridningen: man ska stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk, man ska hålla avstånd till andra personer, tvätta händerna ofta.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att det vetenskapliga stödet i dag är svagt när det gäller nyttan med munskydd i publika miljöer. Därför bedömer myndigheten att det effektivaste är att följa rekommendationerna som redovisas ovan för att minska smittspridningen.

Myndigheten påpekar vidare att det såväl i publika miljöer som inom hälso- och sjukvården och omsorgen finns risker med ett felaktigt handhavande av munskydd. Ett felaktigt handhavande kan upphäva eventuella positiva effekter och i värsta fall öka risken för smittspridning.

Folkhälsomyndigheten har dock infört en kompletterande rekommendation gällande skyddsutrustning inom äldreomsorgen.

Stockholm den 13 maj 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.