Munkar från Libanon

Skriftlig fråga 2007/08:316 av Johnson, Jacob (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-21
Anmäld
2007-11-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-12-04
Besvarad
2007-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga

2007/08:316 Munkar från Libanon

av Jacob Johnson (v)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Nyligen inbjöd International Sacred Music Festival en manskör från Balamandklostret i Libanon att delta under festivalen i Uppsala. Tanken var att Skandinavien för första gången skulle få uppleva denna unika kör med tusenåriga traditioner. Besöket stoppades dock av de svenska myndigheterna i Damaskus.

Det blir allt vanligare att artister från andra delar av världen än Europa stoppas med hänvisning till att risken för att de väljer att stanna i vårt rika land är för stor. I munkarnas fall avslogs ansökan om inresetillstånd bland annat med motiveringen att munkarna var ogifta, unga och oetablerade. Och eftersom de inte har fru och barn i hemlandet anses risken än större att de försöker stanna kvar i Sverige.

I lagens förarbeten anges kriterier för bedömningen av ”avhoppsrisk”. Det innebär att om det kan göras sannolikt att personer avser att hoppa av under vistelsen i Sverige får Migrationsverket vägra visering. Migrationsverkets viseringspraxis innebär att unga ogifta män som tumregel anses utgöra en särskild sådan avhoppsrisk. När denna tumregel tillämpas på personer som är munkar blir denna viseringspraxis både absurd och diskriminerande.

Jag vill mot bakgrund av ovanstående ställa följande fråga till statsrådet Tobias Billström:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av det anförda angående bedömningen av ”avhoppsrisk” vid visering?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:316 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 4 december

Svar på fråga

2007/08:316 Munkar från Libanon

Statsrådet Tobias Billström

Jacob Johnson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta angående bedömningen av avhoppsrisk vid visering.

Det övergripande syftet med Sveriges och EU:s viseringspolitik är att upprätthålla en reglerad invandring på ett sätt som ger utrymme för ett så fritt besöksutbyte som möjligt. Viseringar är ett instrument för tillfälliga besök och inte för permanent vistelse. Det ankommer på den som söker visering att göra sannolikt att den tänkta vistelsen i Sverige avser ett tillfälligt besök och att den sökande avser att återvända till hemlandet efter besöket. Varje ansökan om visering prövas individuellt och en sammantagen bedömning görs av alla faktorer som framkommer i ärendet.

Det är Migrationsverket som fattar beslut om inresa till och vistelse i Sverige. Migrationsverket har i sin tur delegerat denna beslutanderätt till alla svenska ambassader och lönade konsulat, inklusive ambassaden i Damaskus. Migrationsverket fastställer riktlinjer för handläggningen av viseringsärenden som Migrationsverket och utlandsmyndigheterna har att följa.

Enligt den svenska grundlagen ska inte enskilda ministrar, eller regeringen, ingripa eller uttala sig i enskilda ärenden som självständiga myndigheter handlägger och beslutar i, men jag följer givetvis utvecklingen beträffande viseringsfrågorna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.