MOX-bränsle

Skriftlig fråga 1997/98:1098 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-09-29
Anmäld
1998-10-05
Besvarad
1998-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1098 av Eva Goës (mp) till miljöministern om MOX-bränsle

den 29 september

Vid den nyss avslutade IAEA-konferensen i Wien, framkom det att Belgien håller på att framställa MOX-bränsle, och att en av Belgiens kunder är Sverige.

Jag har tidigare ställt frågor med anledning av OKG:s kärnavfall som tyvärr upparbetats i Sellafield till plutonium. Miljöministern har påpekat att OKG AB inte har tillstånd att använda MOX-bränsle och att det krävs särskilt tillstånd av regeringen för detta. Jag citerar: Även för överlåtelse av plutoniumet för att låta något annat kärnkraftföretag tillverka MOX-bränsle krävs regeringens tillstånd. (Fråga till statsråd 1997/98:341). Med andra ord måste Belgien ha fått detta tillstånd eller skall få det.

Min fråga till miljöministern är:

Avser ministern agera så att regeringen inte ger tillstånd till något kärnkraftsföretag att tillverka MOX-bränsle?

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1098 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1098 om MOX-bränsle
    Miljöminister Anna Lindh

den 7 oktober

Eva Goës har frågat mig om jag avser att agera så att regeringen inte ger tillstånd till något kärnkraftsföretag att tillverka MOX-bränsle.

I sin fråga knyter Eva Goës an till de ca 140 ton använt kärnbränsle från Sverige som för cirka ett år sedan upparbetades vid British Nuclear Fuels (BNFL) anläggning i Sellafield. Det upparbetade materialet, som består av uran och plutonium, ägs av OKG AB. I sin fråga nämner Eva Goës också att det i en konferens i Wien anordnad av IAEA framkommit att det i Belgien tillverkas MOX-bränsle och att en av Belgiens kunder är Sverige.

Jag vill inleda mitt svar med att på nytt understryka det jag i mina tidigare svar till Eva Goës beträffande tillverkning av MOX-bränsle (fråga 1996/97:740 och 1997/98:341) framhållit som mycket viktigt nämligen att den svenska politiken sedan år 1982 är inriktad på direkt slutförvaring av använt kärnbränsle utan föregående upparbetning. Den uppkomna situationen med det upparbetade bränslet i Sellafield är resultatet av en tidigare förd politik som bl.a. fick till följd att OKG AB mellan åren 1975 och 1982 skeppade över 140 ton använt kärnbränsle till Storbritannien. Detta påverkar dock inte på något sätt regeringens inställning till att MOX-bränsle i princip inte skall användas i svenska reaktorer.

OKG AB har inte tillstånd att använda MOX-bränsle i sina reaktorer. För att kunna göra det krävs särskilt tillstånd av regeringen. Om OKG AB skulle vilja överlåta det plutonium som frigjorts vid upparbetningen för att låta något annat kärnkraftsföretag tillverka MOX-bränsle kräver även det tillstånd av regeringen. OKG AB får inte heller flytta plutoniet från anläggningen i Sellafield utan särskilt tillstånd av Statens kärnkraftinspektion, SKI. Någon ansökan om tillstånd har inte kommit in till SKI eller till regeringen. Enligt den information som jag har fått från bl.a. SKI, så har heller inte OKG AB:s plutonium flyttats, utan finns kvar i BNFL:s anläggningar i Sellafield.

Som ett direkt svar på Eva Goës fråga vill jag sammanfattningsvis framhålla att all användning och hantering av MOX-bränsle i Sverige kräver regeringens tillstånd enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet.

 

 

 

den 7 oktober

 

 

 

 

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.