motorbåtstrafik i skärgårdsområden

Skriftlig fråga 1997/98:847 av Gidblom, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-05
Anmäld
1998-06-08
Besvarad
1998-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:847 av Birgitta Gidblom (s) till miljöministern om motorbåtstrafik i skärgårdsområden

I Miljövårdsberedningens betänkande SOU 1996:153 är utgångspunkten att skärgårdarna på samma sätt som t.ex. fjällmiljön skall kunna erbjuda områden med ringa eller ingen störning från motorljud. Det är därför angeläget att åtgärder vidtas i större utsträckning än i dag för att begränsa även störningar från motorbåtstrafik i skärgårdsområden som är särskilt värdefulla ur natur- och rekreationssynpunkt.

I betänkandet redovisas för åtgärder som har vidtagits, bl.a. en regeringsskrivelse 1993/94:175, där regeringen utgår ifrån att berörda länsstyrelser i samråd med bl.a. kommuner ser över inom vilka vattenområden det från bullersynpunkt kan behöva införas låga fartgränser eller förbud mot motorbåtstrafik. Naturvårdsverket har gjort en utvärdering och konstaterat att regeringens uppmaning inte slagit igenom hos länsstyrelserna.

Min fråga till miljöministern är:

Vad avser regeringen att göra för att begränsa motorbåtstrafik i känsliga områden, på samma sätt som skotertrafiken begränsats?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:847 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:847 om motorbåtstrafik i skärgårdsområden
    Miljöminister Anna Lindh

Birgitta Gidblom har frågat mig vad regeringen avser att göra för att begränsa motorbåtstrafik i känsliga områden, på samma sätt som skotertrafiken begränsats.

De svenska fjällen och skärgårdarna är unika med sina mycket höga natur- och upplevelsevärden. Bl.a. är frihet från buller och andra störningar av stor betydelse för naturupplevelsen och rekreationsvärdet. I syfte att stärka skyddet av dessa områden har regeringen låtit utreda miljösituationen i både fjällen och skärgårdarna. Regeringen har redan vidtagit olika åtgärder för att främja en hållbar utveckling i fjällen, bl.a. vad gäller terrängtrafiken. Det är självfallet lika viktigt att åtgärder vidtas för att begränsa störningarna i känsliga skärgårdsområden, bl.a. buller från motorbåtstrafik. Båttrafiken bör miljöanpassas och miljökrav skall införas för båtmotorer till fritidsbåtar. För närvarande pågår arbete med dessa frågor vid berörda länsstyrelser och inom EG-kommissionen.

I regeringsskrivelsen Åtgärder mot buller i fjällområden och skärgårdar m.m. uttalades (skr. 1993/94:175) att det finns skäl att begränsa bullerstörningar från motorbåtstrafiken. I skrivelsen utgår regeringen från att berörda länsstyrelser inom ramen för sin ordinarie verksamhet ser över inom vilka vattenområden det även från bullersynpunkt kan finnas behov av att införa hastighetsbegränsningar eller förbud mot motorbåtstrafik. Naturvårdsverket utvärderade i slutet av år 1995 länsstyrelsernas insatser och konstaterade att huvuddelen av länsstyrelserna inte hade kommit i gång med något planeringsarbete i syfte att åstadkomma bullerbegränsande åtgärder för motorbåtstrafiken.

Bullret från motorbåtstrafiken har därefter behandlats i olika sammanhang.

Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A), som tidigare utrett miljösituationen i fjällen, fick i oktober 1995 tilläggsdirektiv om att analysera miljösituationen i landets skärgårdsområden och föreslå en strategi och åtgärder för en bättre miljö i områdena. I betänkandet (SOU 1996:153) Hållbar utveckling i Sveriges skärgårdsområden lämnades förslag till åtgärder beträffande bl.a. fritidsbåtstrafiken. I december 1997 gav regeringen länsstyrelserna i landets större skärgårdsområden i uppdrag att, bl.a. i samarbete med berörda kommuner, upprätta regionala miljö- och hushållningsprogram. Programmen bör enligt uppdraget omfatta konkreta steg för att komma till rätta med miljö- och hushållningsproblem, bl.a. bör buller och motoravgaser från fritidsbåtar behandlas. Bl.a. bör redovisas förslag till lokalt anpassade föreskrifter för områden med låga fartgränser eller förbud för motorbåtstrafik. Programmen skall redovisas före utgången av år 1999 och därefter utvärderas av Miljövårdsberedningen före den 31 augusti 2000. Regeringen kommer därefter att ta ställning till behovet av ytterligare åtgärder.

Det pågående arbetet med att miljöanpassa fritidsbåtarnas motorer är samtidigt viktigt. För närvarande utarbetar EG-kommissionen på svenskt initiativ ett förslag till buller- och avgaskrav för båtmotorer avsedda för fritidsbåtar. Kommissionen avser att integrera förslaget i det s.k. fritidsbåtsdirektivet (94/25 EEG). Förslaget beräknas kunna presenteras för Europaparlamentet och rådet sommaren 1998. Förslaget utformas utifrån ett i mars 1996 till EG-kommissionen anmält svenskt förslag till lagstiftning.

Bullret från motorbåtstrafiken har också behandlats i propositionen Svenska miljömål - miljöpolitik för ett hållbart Sverige (prop. 1997/98:145) som lämnades till riksdagen den 7 maj i år. I propositionen föreslås nationella miljökvalitetsmål för en ekologiskt hållbar utveckling. Bl.a. föreslås att kust och skärgård skall ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden och att särskilt värdefulla områden skall skyddas mot ingrepp och andra störningar bl.a. skall en låg bullernivå eftersträvas. Sjötrafiken bör bedrivas så att buller, luft- och vattenföroreningar samt andra störningar minimeras samtidigt som miljökrav på motorer för fritidsbåtar skall införas.

Dessa insatser beträffande motorbåtstrafiken i våra skärgårdar är viktiga steg för att åstadkomma en hållbar utveckling. Därmed bör Birgitta Gidbloms krav på att motorbåtstrafiken i känsliga skärgårdsområden skall behandlas på motsvarande sätt som skotertrafiken i fjällen vara tillgodosedda.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.