Till innehåll på sidan

Mordet på kaldéernas högste ledare i Irak

Skriftlig fråga 2007/08:988 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-19
Anmäld
2008-03-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-04-02
Besvarad
2008-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga

2007/08:988 Mordet på kaldéernas högste ledare i Irak

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Att kidnappa den högste andlige ledaren för en grupp människor och sedan mörda denne ledare är ett mycket kraftfullt budskap som förmedlar hat, hot och fruktan till hela den grupp som ledaren representerade och ledde. Detta är vad som nu skett den kaldéiske biskopen Faraj Rahho i Irak. Den 29 februari kidnappades biskopen samtidigt som tre av hans medarbetare mördades efter avslutad fredagsgudstjänst. Detta är tyvärr bara ett i raden av ett stort antal liknande dåd mot kristna kyrkoledare och är en medveten strategi som bedrivs av förövarna. Syftet är att attackera de kristnas företrädare och därigenom påskynda en etnisk rensning av Iraks assyrier/syrianer och kaldéer.

Denna grupp av kristna är en, liksom kristenheten i övrigt, starkt minskande grupp i Mellanöstern och kringliggande länder. Gruppen är i minoritet i alla delar av Irak och utsätts för en systematisk rensning från majoritetsgrupperna. Gruppen utsätts för kidnappningar, mord och fördrivning från sina mångtusenåriga hemområden av de olika muslimska grupperingar som tävlar om majoriteten i de olika områdena genom islamistisk eller shiitisk milis som har kunnat etablera kontroll över olika delar av Irak. En stor grupp av de kristna irakierna som nu flyr sitt land är i dag bosatta i Sverige, och deras berättelser om övergrepp och hot finns således särskilt lättillgängliga för dem av oss i Sverige som vill lyssna. Som jag ser det bör den svenska regeringen agera kraftfullt inom EU och FN för en fredad och fri zon i Irak för dess ursprungsbefolkning, assyrier/syrianerna och kaldéerna.

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att för den irakiska regeringen påtala det oacceptabla i mordet på biskop Faraj Rahho för att trygga själva existensen för den assyrisk/syrianska och kaldéiska minoriteten i Irak?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:988 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 2 april

Svar på fråga

2007/08:988 Mordet på kaldéernas högste ledare i Irak

Utrikesminister Carl Bildt

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att för den irakiska regeringen påtala det oacceptabla i mordet på biskop Faraj Rahho för att trygga själva existensen för den assyrisk/syrianska och kaldéiska minoriteten i Irak.

Mordet på den kaldéiske ärkebiskopen i Mosul Faraj Rahho är ett allvarligt brott som kraftigt har fördömts av den irakiska regeringen, liksom av Europeiska unionen och Förenta nationerna. Det finns nu uppgifter som tyder på att en av de som var inblandade i kidnappningen har anhållits av irakiska säkerhetsstyrkor.

Detta brott är ett exempel på hur minoritetsgrupper i Irak, trots försiktiga förbättringar i säkerhetsläget, på många håll utsätts för våld och andra övergrepp. Våldet drabbar samtliga befolkningsgrupper i Irak, men minoritetsgrupper, samt medlemmar av större befolkningsgrupper som lokalt är eller har blivit en minoritet, är ofta särskilt utsatta. Regeringen ser med stor oro på denna utveckling.

Den irakiska regeringen har ett ansvar att tillgodose samtliga invånares rättigheter samt deras säkerhet inom landets gränser. Sverige, EU och FN stöder den irakiska regeringens deklarerade avsikt att verka för ett Irak där samtliga invånare kan leva i säkerhet. I uttalanden och diplomatiska kontakter med irakiska företrädare tar Sverige och EU ständigt upp vikten av att de mänskliga rättigheterna respekteras i Irak, inklusive rättigheter för medlemmar av minoritetsgrupper. Jag underströk själv vikten av dessa frågor under mitt besök i Bagdad i september förra året. Sverige och EU har dessutom ett omfattande utvecklingssamarbete med Irak som till stor del syftar till att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna.

Det ligger i vårt och hela världssamfundets intresse att arbeta för ett demokratiskt, stabilt och sammanhållet Irak där de mänskliga rättigheterna respekteras. Jag kan försäkra Lennart Sacrédeus att frågan fortsatt kommer att stå högt på regeringens agenda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.