Mord på HBT-personer i Irak

Skriftlig fråga 2008/09:103 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-17
Anmäld
2008-10-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-10-23
Besvarad
2008-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 oktober

Fråga

2008/09:103 Mord på HBT-personer i Irak

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I september mördades kallblodigt ledaren för en HBT-organisation i Bagdad. Uppgifter finns om att milismän rusade in och sköt hans kropp full med kulor från nära håll. Pistolmännens exakta identitet är inte fastställd, men tydliga misstankar finns mot de islamistiska dödspatruller som ger sig på lesbiska och bögar i Irak för att genomföra ”sexuell rening”. Den mördade mannen var den lokala koordinatören för ”säkra hus”, där HBT-personer kunnat få en fristad och som därigenom räddat livet på många HBT-personer i Irak.

Våldet mot HBT-personer i Irak har eskalerat efter det USA-ledda anfallet mot Irak 2003. Olika dödspatruller står bakom mycket av våldet, men även den nuvarande irakiska regimen diskriminerar öppet HBT-personer. I den existerande irakiska strafflagen (kap. 9) stadgas att homosexuella handlingar mellan vuxna är olagliga och bestraffas med sju års fängelse respektive tio års fängelse om handlingarna inkluderar en minderårig. Samtidigt gör den irakiska regimen och de USA-ledda ockupationsstyrkorna mycket lite för att skydda Iraks HBT-personer från mord, trakasserier och förtryck.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att i relationerna till Irak såväl som i relationerna med de länder som i dag har militära styrkor i landet lyfta frågan om irakiska HBT-personers rätt till skydd och säkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:103 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 23 oktober

Svar på fråga

2008/09:103 Mord på HBT-personer i Irak

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att i relationerna till Irak såväl som med de länder som i dag har militära styrkor i landet lyfta fram frågan om irakiska HBT-personers rätt till skydd och säkerhet.

Regeringen delar Hans Lindes oro över situationen för HBT-personer i Irak. Att HBT-personer utsätts för riktat våld och trakasserier är oacceptabelt och regeringen fördömer kraftfullt dessa brott. Säkerhetssituationen i Irak har generellt sett förbättrats, men på flera håll är situationen fortsatt svår och HBT-personer är, liksom kvinnor och minoritetsgrupper, ofta särskilt utsatta. Alla Iraks invånare, inklusive HBT-personer, har rätt att åtnjuta skydd mot våld och övergrepp.

Diskriminering av människor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter. Mänskliga rättigheter ska gälla för alla överallt oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet. Regeringens inställning är tydlig: Lagstiftning eller praxis som innebär diskriminering av HBT-personer är oacceptabel.

Det är den irakiska regeringens ansvar att arbeta för att alla Iraks invånare kan leva i säkerhet och få åtnjuta sina mänskliga rättigheter. I samtal med irakiska regeringsrepresentanter påtalar Sverige, liksom EU och FN, ständigt vikten av att större ansträngningar görs för att förbättra implementeringen av de mänskliga rättigheterna och förbättra säkerheten för landets samtliga invånare. Sverige ser detta som en självklar del i den löpande dialogen med Irak. Också det svenska och europeiska utvecklingssamarbetet med Irak syftar till stor del till att bidra till en stärkt respekt för de mänskliga rättigheterna.

Min resa till Irak i september förra året, liksom de samtal som fördes i samband med den internationella Irakkonferensen som hölls i Stockholm den 29 maj i år gav goda tillfällen att lyfta fram dessa frågor. Det är i sammanhanget glädjande att den irakiska regeringen under konferensen i Stockholm lyfte fram ökad respekt för de mänskliga rättigheterna som ett prioriterat område för det kommande året.

Det pågående arbetet för att stärka den diplomatiska närvaron i Irak innebär också att Sverige kommer att få en starkare röst i Irak, inte minst vad gäller de mänskliga rättigheternas genomförande.

Regeringen kommer även i fortsättningen att uppmärksamma frågan om HBT-personers utsatthet och verka för en ökad respekt och efterlevnad av de mänskliga rättigheterna i Irak, såväl inom EU och FN som i samtal med irakiska företrädare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.