Mord och hot mot muslimer i Pakistan

Skriftlig fråga 2009/10:256 av Härstedt, Kent (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-30
Anmäld
2009-12-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-12-14
Besvarad
2009-12-14
Besvarad
2009-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2009/10:256 Mord och hot mot muslimer i Pakistan

av Kent Härstedt (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

De religiösa fundamentalisterna i Pakistan har i dag allt större makt i landet. Genom förtryck, diktatur, hot och mord växer de sig allt starkare.

De religiösa fundamentalisterna kränker, hotar och mördar Ahmadiyyamuslimer, allt inom de pakistanska polismyndigheternas och statens beskydd. En serie mord på Ahmadiyyamuslimer ägde rum under oktober i år, muslimska bostäder bränns, muslimska barn och deras lärare fängslas utan åtal och rättegång. Flera rapporter vittnar om att övergreppen mot muslimer är otaliga. Dessa och många fler är de hot som Ahmadiyyamuslimer och andra religiösa minoriteter i Pakistan lever med.

Det är nu Sverige som har ordförandeskapet i EU och det ger oss stora möjligheter att leda samtalen och diskussionerna.  Sverige bör ta till vara möjligheten att leda EU till ett beslut om gemensamma krav. Genom att kräva en verklig demokrati och kräva religions- och yttrandefrihet i Pakistan försvagar vi de religiösa fundamentalisterna. Detta leder i sin tur inte bara till ett bättre liv för Ahmadiyyamuslimer utan också till större säkerhet i världen.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

Vilka initiativ är utrikesministern beredd att ta under det svenska EU-ordförandeskapet i syfte att EU agerar kraftfullt mot förtrycket och övergreppen i Pakistan och ställer krav på allmän rösträtt och yttrande- och religionsfrihet i landet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:256 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 14 december

Svar på fråga

2009/10:256 Mord och hot mot muslimer i Pakistan

Utrikesminister Carl Bildt

Kent Härstedt har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta under det svenska EU-ordförandeskapet i syfte att EU agerar kraftfullt mot förtrycket och övergreppen i Pakistan och ställer krav på allmän rösträtt och yttrande- och religionsfrihet i landet.

Låt mig börja med att understryka att jag delar Kent Härstedts oro över situationen för Ahmadiyyamuslimer och andra religiösa minoriteter i Pakistan. Förtryck på grund av religiös övertygelse är oacceptabelt, alla medborgare i ett land bör självfallet ha samma politiska rättigheter. Smädelselagstiftningen är ett av problemen eftersom den kan användas för att förtrycka Ahmadiyyamuslimer och andra religiösa minoritetsgrupper och inskränka yttrande- och religionsfriheten. I november 2008 utsågs Shahbaz Bhatti, grundare av the All Pakistan Minorities Alliance (APMA), till minister för minoriteter i Pakistan. Bhatti har under en längre tid arbetat för att avskaffa smädelselagstiftningen och för att personer som tillhör olika religiösa grupper ska åtnjuta lika rättigheter. Förhoppningsvis kan detta leda till förändringar i positiv riktning.

Sverige agerar främst genom EU för att påverka den pakistanska regeringen att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna i Pakistan, inte minst religionsfriheten och rättigheter för personer som tillhör religiösa minoriteter. Att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna i Pakistan har varit en prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap i EU. Frågan om religiösa minoriteters rättigheter togs upp på toppmötet mellan EU och Pakistan i juni. Jag träffade själv Pakistans utrikesminister Qureshi kort därefter och underströk då betydelsen av att alla människor – oavsett religiös övertygelse – ska åtnjuta lika rättigheter.

Jag var även noggrann med att betona att ett stort ansvar vilar på den pakistanska regeringen.

EU har också en mycket tydlig position när det gäller vikten av att främja religionsfrihet, tolerans och interreligiös dialog generellt, något som EU:s utrikesministrar bekräftade senast i november. I FN och i andra multilaterala forum har en viktig prioritering för det svenska ordförandeskapet varit att främja tolerans och påtala vikten av att stater bekämpar förföljelse av religiösa minoriteter. Det svenska ordförandeskapet har också aktivt motverkat förslag om bindande normer om smädelse av religion på ett globalt plan.

Under hösten har EU antagit en ny handlingsplan för Afghanistan och Pakistan. För Pakistans del grundar sig handlingsplanen på vad man kom överens om vid toppmötet mellan EU och Pakistan, i vilket ingår att EU och Pakistan ska samarbeta när det gäller att stärka rättsstatsprincipen, förbättra situationen för mänskliga rättigheter samt främja socioekonomisk utveckling. Handlingsplanen är en utgångspunkt för dialog med Pakistan, inte minst i frågor om mänskliga rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.