momssatser på viss kultur

Skriftlig fråga 1999/2000:1209 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-13
Besvarad
2000-08-08
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juli

Fråga 1999/2000:1209

av Rolf Gunnarsson (m) till finansminister Bosse Ringholm om momssatser på viss kultur

Kulturen finns indelad i många olika "fack". Det finns kultur som vissa anser som finkultur, medan samma personer kanske fnyser åt annan kultur. Det finns också en uppdelning av kulturen genom olika momssatser.

Jag bor i ett s.k. logdansbälte. Här är, under sommartid, logdans ett folknöje. Nästan alla veckans dagar @ under sommartid @ erbjuds logdans i Dalarna @ till bra orkestrar. Men det är här "problemet" kommer. Momssatsen för dansbanden är @ som känt @ 25 %. Stor del av kulturen i övrigt har en momssats på 6 %. Jag har full förståelse för den "demonstration" som landets dansband planerar i höst.

Om en artist uppträder @ utan dansband @ är momssatsen 6 %. Om ett dansband spelar så är momsen alltså 25 %. Det här anses, med full rätt, som diskriminerande. Visst, det är olika kultur, men vem kan avgöra vilken kultur som är "bäst" och vilken kultur som av staten ska gynnas som nu sker?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidtaga för att komma till rätta med denna snedvridna konkurrenssituation?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1209 besvarad av

den 8 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1209 om momssatser på viss kultur

Finansminister Bosse Ringholm

Rolf Gunnarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med den konkurrenssnedvridning som uppstår genom att mervärdesskattesatsen för tillträde till danstillställningar är 25 % medan skattesatsen för tillhandahållande av vissa andra kulturaktiviteter är 6 %.

En medlemsstat i EU har enligt bil. H i EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv möjlighet att tillämpa en reducerad skattesats för tillträde till vissa typer av kulturella arrangemang. Flera länder har utnyttjat denna möjlighet på olika sätt medan t.ex. Danmark har valt att inte tillämpa någon reducerad skattesats över huvud taget. Sverige tillämpar reducerad skattesats för inträde till konserter, cirkus-, biograf-, teater-, opera- och balettföreställningar samt för omsättning hos museum och bibliotek under vissa förutsättningar.

Vad beträffar de verksamheter inom kultursektorn där Sverige redan har valt att tillämpa reducerad skattesats är det klart att EG-reglerna medger detta. När det däremot gäller tillträde till danstillställningar är det inte säkert att den aktuella bestämmelsen i direktivet över huvud taget tillåter att Sverige använder reducerad skattesats. En grundläggande förutsättning för att Sverige ska kunna överväga att sänka momsen för tillträde till danstillställningar är därför att EG-regelns tillämpningsområde utreds noggrant.

Avsikten är att vanlig kommersiell nöjes- och underhållningsverksamhet inte ska omfattas av den reducerade skattesatsen. Till stor del är de verksamheter som nu omfattas av den reducerade skattesatsen beroende av stöd från det allmänna för att kunna bedriva sin verksamhet. Den omständigheten att vissa verksamheter, som i dag har reducerad mervärdesskatt, till viss del kan ha ett kommersiellt innehåll medför enligt min uppfattning inte skäl för att utvidga tillämpningsområdet generellt till sådan nöjesverksamhet.

Eftersom mervärdesskattelagstiftningen ska vara tydlig, konsekvent och innehålla så få särbestämmelser som möjligt måste en bedömning av att införa reducerad skattesats för fler verksamheter och områden ske restriktivt. Försiktighet med förändringar bör särskilt iakttas i de fall en utvidgning av tillämpningsområdet för en reducerad skattesats kan antas medföra nya avgränsningsproblem. En förändring av mervärdesskattereglerna för tillträde till danstillställningar kan därför medföra en risk för att nya avgränsningsproblem kan komma att uppstå. Detta är inte önskvärt.

En sänkning av skattesatsen för tillträde till danstillställningar skulle också leda till ett skattebortfall. Det är svårt att motivera att en sådan skattesänkning ska ges prioritet framför andra angelägna skattesänkningar. Även om det således skulle visa sig att en sänkning av skattesatsen för tillträde till danstillställningar inte strider mot gällande EG-regler är jag följaktligen av den uppfattningen att det ändå inte är motiverat att sänka mervärdesskatten för sådan verksamhet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.