moms

Skriftlig fråga 2001/02:356 av Hoff, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-05
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2001-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 december

Fråga 2001/02:356

av Hans Hoff (s) till statsrådet Britta Lejon om moms

Det har under de senaste åren genomförts momssänkningar som motiverats med positiva effekter på konsumentpriserna. Exempelvis beslutade riksdagen att mervärdesskatten för personbefordran skulle halveras från 12 till 6 % år 2001. Momssänkningen på kollektivtrafiken beräknas innebära ett varaktigt inkomstbortfall på ca 0,8 miljarder kronor netto för samhället.

Kommer dessa momssänkningar konsumenterna till del? Eller är det så att momssänkningar inte leder till några prissänkningar för konsumenterna? Effekten blir i så fall att staten subventionerar vissa näringar.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder vidtar ministern så att momssänkningar kommer konsumenterna till del?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:356 besvarad av

den 11 december

Svar på fråga 2001/02:356 om moms

Finansminister Bosse Ringholm

Hans Hoff har frågat konsumentministern om vilka åtgärder ministern vidtar för att momssänkningar som motiveras med att de ska ge positiva effekter på konsumentpriserna verkligen kommer konsumenterna till del. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I sin fråga tar Hans Hoff som ett exempel upp den sänkning av mervärdesskattesatsen på personbefordran som genomfördes den 1 januari 2001. Jag vill påpeka att motivet för denna skattesänkning inte primärt var att ge positiva effekter på konsumentpriset. Motivet var i stället att balansera effekterna för kollektivtrafiken av den föreslagna höjningen av dieselskatten (budgetpropositionen för 2001, prop. 2000/01:01, volym 1, s. 235).

Den fråga som Hans Hoff tagit upp är dock mycket viktig. Enligt min uppfattning bör en skattesänkning som motiveras av att den ska ge lägre konsumentpriser följas upp.

Ett exempel på en mervärdesskattesänkning där genomslaget på konsumentpriset är mycket viktigt för regeringen är förslaget om sänkt mervärdesskatt på böcker och tidskrifter m.m. (prop. 2001/02:45). I propositionen föreslår regeringen att mervärdesskatten på bl.a. böcker och tidskrifter ska sänkas från 25 till 6 % den 1 januari 2002.

Eftersom regeringen vill säkerställa att mervärdesskattesänkningen får fullt och bestående genomslag i det pris som konsumenterna betalar har regeringen för avsikt att tillsätta en kommission med uppdrag att följa och granska prisutvecklingen efter den 1 januari 2002.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.