Moms och prisinformationen

Skriftlig fråga 2005/06:1527 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-04
Anmäld
2006-05-05
Besvarad
2006-05-10
Svar anmält
2006-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 maj

Fråga 2005/06:1527 av Henrik von Sydow (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Moms och prisinformationen

Vi ska veta vad vi betalar för och vi ska få valuta för pengarna. Det är rimliga principer som vi måste hålla oss till som både konsumenter och skattebetalare. Det finns goda skäl att väcka frågan om stat och affärsidkare gör nog för att klarlägga att varor och tjänster är belagda med 25 % i moms, ibland även med en av de många punktskatterna. Den som använder sina redan skattade pengar till att tanka bilen har också glädjen att betala energiskatt, koldioxidskatt, moms på bränslet @ och moms på skatten. Det är dock få medborgare som vet om att det förhåller sig på det sättet.

Därför vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att ta några initiativ för att den statliga momsen enkelt och tydligt ska framgå i prisinformation för konsumenterna?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1527 besvarad av

den 10 maj

Svar på fråga 2005/06:1527 om moms och prisinformationen

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Henrik von Sydow har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att den statliga momsen enkelt och tydligt ska framgå i prisinformation för konsumenterna.

Den 1 oktober 2004 trädde en ny prisinformationslag i kraft. Denna lag syftar till att främja god prisinformation till konsumenter genom att ställa krav på att prisinformation om varor och andra produkter ska vara korrekt och tydlig. Som huvudprincip gäller att alla priser i marknadsföring riktad till konsumenter ska anges inklusive mervärdesskatt och eventuellt andra skatter och avgifter. Denna viktiga princip motiveras av att konsumenten inte får vilseledas om det totala pris som faktiskt ska betalas. Ett motsvarande krav finns i EG:s direktiv om prismärkning av varor som erbjuds konsumenter. 

I likhet med Henrik von Sydow anser jag att vi som konsumenter ska kunna kräva att få veta vad vi betalar för och att vi ska få valuta för pengarna. Jag är dock tveksam till om ett system med särredovisning av mervärdesskatt och andra skatter verkligen skulle bidra till en bättre prisinformation till konsumenterna. Bland annat därför att vi konsumenter inte har samma intresse som näringsidkare, som får göra avdrag för mervärdesskatten, att få veta priset utan skatten inräknad. Olika prisangivelser för samma produkt kan rentav verka förvirrande för konsumenterna och försvåra jämförelser och val mellan olika produkter. Jag vill också peka på den ökade börda och kostnad som införandet av ett sådant system skulle innebära för handeln, vilket i slutändan även drabbar konsumenterna.

Jag anser därför att den ordning som nu gäller, som är enkel och tydlig, väl tillgodoser konsumenternas behov av god prisinformation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.